Moscova face liste cu cei care pleacă din țară: ce se va întâmpla cu ei

0
0

Rusia alcătuiește liste cu persoanele care pleacă din țară în contextul decretării mobilizării parțiale și le-a sugerat acestora că mașinile le-ar putea fi confiscate, anunță Interfax.

Bărbații fug pe capete din Rusia, de teama mobilizării lui Putin FOTO Getty Images
Bărbații fug pe capete din Rusia, de teama mobilizării lui Putin FOTO Getty Images

„Alcătuim liste cu toți cei care pleacă acum. Credeți că pleacă și nimeni nu vede cine a plecat, de ce au plecat?“, a întrebat Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, la o reuniune de miercuri a camerei inferioare a parlamentului rus. El a adăugat în fața deputaților ruși că mulți oameni au abandonat mașinile la graniță și că „trebuie să ne gândim și cui să dăm aceste mașini”. „Poate familiilor acelor băieți care au plecat la luptă. Ar fi corect”, a mai spus acesta.

„Rusia, țară agresoare“

Cetăţenii ruşi care în aceste zile au plecat în Georgia şi au semnat la frontieră un document prin care recunosc Federaţia Rusă ca ţară agresoare au comis o crimă împotriva statului lor şi vor fi urmăriţi penal, a mai declarat Viaceslav Volodin, avertizând că în cazul revenirii lor în ţară aceştia vor fi pedepsiţi, potrivit agenţiei oficiale de presă TASS.

„Poate că cei care au semnat un astfel de document au făcut bine că au plecat. Ar trebui să nu ne mai gândim la ei, căci au trădat deja. Dar trebuie să le spunem, în cazul în care informaţiile se confirmă: aţi comis o crimă însutită faţă de ţara voastră, faţă de poporul vostru, iar dacă vă veţi decide să vă întoarceţi acasă veţi fi pedepsiţi conform legilor în vigoare”, le-a transmis Volodin de la tribuna Dumei sutelor de ruşi care au fugit prin Georgia ca să scape de mobilizarea decretată de preşedintele Vladimir Putin la 21 septembrie.

El a dispus şefilor comisiilor pentru securitatea naţională şi afaceri internaţionale din Camera inferioară să verifice informaţiile apărute în diverse media, potrivit cărora cetăţenii ruşi care încearcă să fugă din ţară în Georgia sunt obligaţi la graniţă să semneze un document prin care recunosc că Rusia este ţara agresoare care a ocupat cu forţa regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, teritorii georgiene.

Primul care a semnalat că, la frontieră, georgienii încearcă să afle poziţia ruşilor care le intră în ţară faţă de Abhazia şi Osetia Sud, a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia în 2008, după războiul de cinci zile cu Georgia, a fost analistul militar ucrainean Oleg Jdanov, potrivit publicaţiei Stopkor.org.

Potrivit acestuia, fiecare rus care intră în Georgia ar fi obligat să semneze un document în acest sens.

Bărbații fug pe capete din Rusia, de teama mobilizării lui Putin. Aceștia fac cozi kilometrice la vamele cu Finlanda, Kazahstan sau Georgia, unde așteaptă zile în șir să treacă frontiera, trăind asemeni refugiaților care în anii trecuți dădeau năvală în Europa. La punctul de trecere „Teploe” de la granița ruso-kazahă, rușii și-au făcut colibe din celofan și crengi și se încălzesc și gătesc la focuri de tabără.

În ultima săptămână, peste 200.000 de bărbaţi cu vârsta de mobilizare au părăsit teritoriul Rusiei, conform unor informaţii din surse neoficiale, o cifră care nu poate fi însă deocamdată verificată, potrivit Stopkor.org.

Una dintre țările spre care rușii s-au îndreptat în număr mare este Georgia, țară în care pot rămâne timp de 360 de zile însă multora li se refuză intrarea. În Kazahstan, o altă destinație favorită, ei pot rămâne doar pentru 30 de zile sau 60, în caz că se înregistrează.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite