Moscova acuză Chişinăul că vrea să distrugă complet relaţia cu Rusia, după aderarea Republicii Moldova la sancţiunile occidentale

0
Publicat:

Rusia nu va lăsa fără răspuns decizia Republicii Moldova de a adera la sancţiunile ”antiruseşti” ale Uniunii Europene împotriva Moscovei, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Maria Zaharova FOTO: Profimedia
Maria Zaharova FOTO: Profimedia

Este prima reacţie a Moscovei după ce parlamentul de la Chişinău a aprobat vineri, în a doua lectură, o lege privind modificările legislative în legătură cu aplicarea măsurilor restrictive internaţionale.

"Decizia părţii moldovene nu va rămâne fără răspuns. Vă vom informa suplimentar despre măsurile pe care le vom lua", a spus Zaharova, scrie Agerpres.

Moscova, a declarat ea, consideră aderarea Republicii Moldova la sancţiuni, adoptate din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina, drept "un nou pas ostil al conducerii de la Chişinău, care s-a aliniat integral campaniei antiruse a Occidentului colectiv".

"Scopul ei este distrugerea completă a relaţiilor moldo-ruse care, din vina oficialilor de la Chişinău, sunt deja într-o stare deplorabilă", afirmă purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

"Un astfel de curs distructiv al conducerii Republicii Moldova corespunde cu greu intereselor locuitorilor ţării care, în marea lor majoritate, au o atitudine prietenoasă faţă de Rusia şi sunt interesaţi să menţină şi să dezvolte o cooperare bilaterală pe mai multe planuri", a declarat Maria Zaharova.

Parlamentul de la Chişinău a aprobat vineri un proiect menit să amelioreze Legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale de către Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

Totodată, forul legislativ de la Chişinău a denunţat alte şapte acorduri cu prevederi depăşite pentru cetăţenii Republicii Moldova, încheiate pe platforma Comunităţii Statelor Independente (CSI), informează Ziarul Naţional de la Chişinău.

Documentele vizează colaborarea cu statele CSI în legătură cu ocrotirea sănătăţii populaţiei, ajutorul reciproc în caz de accidente şi alte situaţii excepţionale, obiective electroenergetice, asigurarea trupelor de grăniceri cu armament şi tehnică militară, cercetări ştiinţifice şi nucleare, precum şi colaborarea guvernului Republicii Moldova cu Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR).

Chişinăul a denunţat până în prezent 42 de acorduri cu CSI.

În acelaşi timp, preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, a trimis parlamentului spre examinare şi aprobare noul proiect al Strategiei Securităţii Naţionale, conform publicaţiei Ziarul Naţional.

Noua strategie, destinată să răspundă provocărilor actuale în materie de securitate, menţionează că Federaţia Rusă reprezintă un pericol la adresa securităţii naţionale, dar "Republica Moldova va rezista", potrivit ziarului citat.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite