Ministerul rus al Apărării neagă informaţiile privind trimiterea unui convoi militar în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţii ucraineni sunt atenţi la punctele de frontieră cu Rusia. FOTO: Getty Images
Soldaţii ucraineni sunt atenţi la punctele de frontieră cu Rusia. FOTO: Getty Images

Ministerul rus al Apărării, reprezentat de generalul Igor Konacenkov, a negat, vineri, informaţiile privind trimiterea unui convoi militar rus în Ucraina, relatează AFP.

UPDATE 03.57 Adjunctul şefului Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Viktor Iagun, susţine că şoferii camioanelor ruseşti care transportă ajutor umanitar spre estul Ucrainei ar putea fi de militari deghizaţi în şoferi, potrivit Mediafax care citează site-ul Gazeta.ua.

Potrivit lui Iagun, peste 1.000 de militari ruşi încearcă să pătrundă pe teritoriul Ucrainei, deghizându-se în şoferi şi însoţitori ai acestora. „Niciunul dintre şoferii de camion nu este reprezentant al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă", a adăugat el, într-o emisiune a postului ucrainean de televiziune Kanal 5.


„Niciun convoi militar rus nu a traversat frontiera dintre Rusia şi Ucraina. Forţele ucrainene distrug fantome”, a afirmat oficialul din Ministerul rus al Apărării care susţine că reprezentanţii Kievului nu aveau ce distruge.

Generalul rus i-a criticat pe oficialii occidentali care acuză fără a avea un informaţii clare şi a denunţat activitatea unor jurnalişti care „publică zilnic pe Twitter” mesaje care fac referire la incursiuni ale Rusiei în Ucraina.

Critica la adresa jurnaliştilor vine după ce Potrivit corespondenţii publicaţiilor „The Guardian“ şi „The Daily Telegraph, au susţinut pentru ziarele lor că 23 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, camioane de combustibil şi alte vehicule logistice cu numere de înmatriculare militare ruseşti au traversat frontiera dintre Rusia şi Ucraina joi seara, în zona Doneţk, prin punctul vamal Izvarin.

Totodată, aceştia au precizat că un convoi „umanitar” rus, format din 280 de camioane, este staţionat la frontiera dintre Rusia şi Ucraina, vehiculele fiind verificate de poliţia ucraineană.

Din partea puterii de la Kiev au fost furnizate informaţii care susţin că armata ucraineană a distrus majoritatea vehiculelor blindate ruse care au pătruns în cursul nopţii pe teritoriul ucrainean, potrivit unui purtător de cuvânt militar, citat de AFP.

„Trupele ucrainene au localizat şi au atacat vehiculele militare intrate în cursul nopţii printr-o zonă a frontierei aflată sub controlul insurgenţilor (...) Militarii ucraineni au distrus vehicule militare ruse, fiind vizaţi de focuri de artilerie, inclusiv de pe teritoriul Rusiei”, a precizat Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Preşedinţia Ucrainei a confirmat că o mare parte a vehiculelor militare ruse au fost distruse de armata ucraineană. „O mare parte a convoiului a fost distrusă de artileria ucraineană”, a comunicat Preşedinţia de la Kiev, citată de AFP.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a criticat vineri, într-o convorbire telefonică cu omologul său american Chuck Hagel, utilizarea de către armata ucraineană a unor arme grele în zone populate de civili. De asemenea, reacţii au venit şi din partea cancelarilor occidentale. Preşedintele francez Francois Hollande a făcut apel la Rusia „să respecte integritatea teritorială a Ucraina”, în contextul în care există „tensiuni foarte vii la frontiera de est a Ucrainei”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite