Liderul opoziţiei din Belarus îi îndeamnă pe ruşi să susţină lupta „pentru libertate”: „Să nu lăsăm propaganda să otrăvească relaţiile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sviatlana Ţihanouskaia FOTO Arhivă
Sviatlana Ţihanouskaia FOTO Arhivă

Liderul opoziţiei din Belarus, Sviatlana Ţihanouskaia, a făcut apel miercuri la cetăţenii ruşi să susţină poporul belarus „în lupta sa pentru libertate”, în contextul mişcării de contestare a realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP.

„Propaganda rusă încearcă să distorsioneze la maximum ce se întâmplă în Belarus”, a declarat Sviatlana Ţihanouskaia în primul său mesaj video adresat direct ruşilor.

„În nicio etapă aceasta nu a fost o luptă împotriva Rusiei şi sunt convinsă că nici nu va fi”, a adăugat opozanta, refugiată în prezent în Lituania, făcând apel la ignorarea „instituţiilor media de propagandă şi a oamenilor politici care afirmă contrariul”.

„Noi, belaruşii, le suntem extrem de recunoscători ruşilor care susţin poporul belarus în lupta sa pentru libertate”, a subliniat ea în acest mesaj difuzat pe Telegram.

„Să nu lăsăm propaganda să otrăvească relaţiile între popoarele noastre prietene”, a adăugat Ţihanouskaia.

Declaraţia lui Ţihanouskaia survine la o zi după un interviu acordat de Lukaşenko pentru presa afiliată Kremlinului în care repetă că Rusia va cădea odată cu prăbuşirea regimului său.

După ce l-a arătat cu degetul pe Putin pentru faptul că încearcă să îl înlăture de la putere, Lukaşenko a făcut un viraj total şi caută susţinerea liderului de la Kremlin în faţa mişcării de contestare de la Minsk.

Fără alternative importante şi confruntat cu proteste pe plan intern, Putin îşi afişează deocamdată sprijinul pentru Lukaşenko, promiţând inclusiv desfăşurări de trupe în ţara vecină.

Aflat de 26 de ani la putere, Aleksandr Lukaşenko este puternic contestat în stradă pentru fraudarea alegerilor prezidenţiale din 9 august.
 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite