Lavrov l-a îndemnat pe ministrul ucrainean de Externe să respecte cerinţele locuitorilor din sud-estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a îndemnat luni, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean, Andrei Deşciţa, la respectarea cerinţelor populaţiei din sud-estul Ucrainei şi să nu fie utilizată forţa împotriva manifestanţilor, potrivit unui comunicat al diplomaţiei moscovite, informează agenţia de ştiri Reuters.

Serghei Lavrov a subliniat „necesitatea de a respecta doleanţele locuitorilor din sud-estul Ucrainei şi a afirmat că autorităţile (ucrainene) nu trebuie să permită utilizarea forţei împotriva manifestanţilor care au cerinţe legitime cu privire la limba şi cultura lor”, a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

De asemenea, liderul diplomaţiei de la Moscova „a îndemnat autorităţile de la Kiev să ia măsuri de urgenţă pentru iniţierea unui dialog naţional, la care să participe toate partidele politice şi regiunile din Ucraina, şi pentru realizarea unei reforme constituţionale, Rusia fiind pregătită să susţină acest proces, alături de Uniunea Europeană şi SUA”, potrivit Russia Today.

Andrei Deşciţa a precizat, la rândul său, că ingerinţele externe în afacerile Ucrainei sunt inadmisibile şi a îndemnat Rusia să-şi respecte angajamentele cu privire la retragerea trupelor ruse staţionate de-a lungul frontierei ucrainene, conform unui comunicat al diplomaţiei ucrainene, citat de agenţia UNIAN. Unul dintre subiectele discutate de cei doi reprezentanţi ai ministerelor de Externe din ţările est-europene a fost legat de „respectarea drepturilor cetăţenilor ucraineni din Republica Autonomă Crimeea”.

Ministerul rus de Externe a precizat că această convorbire a avut loc la iniţiativa Kievului şi a anunţat că Lavrov şi Deşciţa au convenit să organizeze în perioada următoare o întâlnire pentru a continua dialogul.

În cursul zilei de luni, şefii diplomaţiilor americană (John Kerry) şi rusă, au discutat în legătură cu organizarea în termen de zece zile a unei reuniuni între Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană şi Ucraina pentru a găsi o rezolvare a crizei ucrainene, potrivit unei declaraţii de presă a purtătoarei de presă a Departamentului de Stat al SUA, Jennifer Psaki.

Reprezentanta Departamentului de Stat american a susţinut faptul că John Kerry i-a atras atenţia lui Serghei Lavrov că manifestaţiile din estul rusofon al Ucrainei „nu par să fie o serie de evenimente spontane”, ci„mai degrabă (...) apar ca o campanie bine pusă la punct, cu sprijinul Rusiei”

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite