L-a salvat Xi Jinping pe Putin de la înfrângerea în războiul cu Ucraina? Temerile Americii

0
Publicat:

Strategii de la Pentagon au împărțit întotdeauna lumea în Est și Vest. În consecință, forțele regionale americane se aflau sub comanda Comandamentului European sau Indo-Pacific. Dar privind îmbrățișarea lui Xi Jinping și Vladimir Putin în această săptămână, ne putem întreba dacă nu este necesar să se creeze un singur „comandament eurasiatic” pentru a contracara amenințarea integrată.

Xi Jinping și Vladimir Putin FOTO Profimedia
Xi Jinping și Vladimir Putin FOTO Profimedia

O China puternică întărește o Rusie slabă, scrie jurnalistul şi scriitorul american David Ignatius într-un articol pentru Washington Post. China nu dă arme (încă). Dar Xi Jinping oferă cu siguranță sprijin moral și psihologic, de parcă ar vizita o rudă bolnavă. Secretarul de presă al Casei Albe, John Kirby, l-a numit pe Putin „partener junior”.

„Paradoxul războiului din Ucraina este că încercarea lui Putin de a câștiga mai multă putere în Europa l-a făcut mai slab. Această Rusie slăbită va fi din ce în ce mai mult sub influența chineză, cu excepția cazului în care va exista o răsturnare de situație improbabilă după războiul din Ucraina și un lider loial Occidentului îl înlocuiește pe Putin. Poate că acesta este cel mai mare motiv al vizitei frățești a lui Xi Jinping. El întărește flancul împotriva Americii și Occidentului”, sugerează autorul.

Dominația chineză asupra unei Rusii slabe va lua diferite forme în următorii ani. Rusia a pierdut piețele energetice din Europa din cauza invaziei nesăbuite. Prin urmare, va depinde și mai mult de cererea din China și alte țări asiatice. Influența economică a Chinei în Asia Centrală și Orientul Îndepărtat al Rusiei crește în fiecare an. Capacitățile sale în spațiu, spațiul cibernetic, robotică și dezvoltarea inteligenței artificiale le vor eclipsa din ce în ce mai mult pe cele ale Rusiei.

Strategia lui Xi Jinping de a salva Rusia pare să se bazeze pe un plan de pace care va opri sângerarea din Ucraina. Din ceea ce se știe acum, se poate spune că liderul chinez propune un acord de încetare a focului pentru a îngheța câștigurile Rusiei. Ucraina și SUA nu vor fi de acord cu acest lucru. Pentru încă câteva zile, nimeni nu va ști dacă conversația ulterioară a lui Xi Jinping cu președintele Volodimir Zelenski va deschide calea către un adevărat proces de negociere. Acum pare puțin probabil. Dar același lucru se putea spune despre înțelegerea dintre Iran și Arabia Saudită la care Xi Jinping a pus umărul luna aceasta.

„Președintele Eurasiei”

Prezentându-se drept un făcător de pace, liderul Chinei ar putea fi într-o poziție mai bună pentru a implementa alte măsuri de salvare mai dure dacă Ucraina renunță la armistițiu. El poate oferi muniție Rusiei, susținând că doar echilibrează forțele pe câmpul de luptă. El poate mobiliza țările din Sudul Global, precum India, Africa de Sud și Brazilia, pentru a pune presiune asupra Ucrainei și a o forța să înceteze lupta. Xi Jinping vrea să-și mențină avantajul invocând caracterul sfânt al Cartei ONU, chiar dacă vorbește despre sprijinirea liderului rus care a încălcat normele documentului. Ignatius o numește „diplomație nerușinată, dar inteligentă”.

Rolul lui Xi Jinping ca lider al blocului eurasiatic este o dilemă pentru strategii americani. Timp de generații, separarea Chinei de Rusia a fost un obiectiv central al politicii externe americane. Acesta a fost principalul motiv pentru vizita istorică a președintelui Richard Nixon și a consilierului său pentru securitate națională Henry Kissinger în China în 1972. Administrația lui Joe Biden a sperat că va putea folosi aceeași strategie, dar în sens invers. Summitul de la Geneva din iunie 2021 trebuia să îmbunătățească relațiile cu Moscova, astfel încât aceasta să se poată concentra pe provocarea chineză. Dar nu s-a întâmplat așa cum a sperat Casa Albă.

Xi Jinping joacă acum pe conflictu dintre SUA și Rusia, ajutându-l pe Putin, dar păstrându-și distanța față de el. Liderul chinez a folosit, de asemenea, relația sa strânsă cu Iranul pentru a realiza o apropiere diplomatică între Riad și Teheran pe care SUA nu au reușit să o realizeze.

Vizita liderului chinez a fost o reamintire a cât de izolat a devenit președintele rus. Biden găzduiește lideri străini la Casa Albă în fiecare săptămână. Când a văzut cineva ultima dată un lider străin la Kremlin? Aleksandr Lukașenko nu contează. Decizia lui Xi Jinping de a-l vizita pe „prietenul drag” Putin îi va oferi liderului de la Kremlin sprijin psihologic și îi va ajuta la menținerea popularității în țară.

„Dacă aveți nevoie de un alt motiv pentru care este important ca Ucraina să învingă Rusia, uitați-vă la fotografia de la Moscova. „Președintele Eurasiei”. Însuși gândul că o mare parte a lumii este supusă Chinei, care este atât de hotărâtă împotriva libertății și democrației, este terifiant. Dacă această alianță va avea succes, vom trăi într-o lume mai sumbră”, atrage atenția Ignatius.

Curtea Penală Internațională l-a acuzat pe Putin de crime de război săptămâna trecută. Xi Jinping este singurul său prieten puternic. A face față fiecăruia dintre ele separat nu este ușor. Va fi și mai rău dacă vor deveni cu adevărat parteneri în Eurasia, împărțind puterea sub steagul chinez, concluzionează autorul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite