Kremlinul vrea să dezvolte o „imagine a Rusiei de după război”. Conceptul pentru străini şi elitele ruse va prezenta o Europă corectă, de dreapta, tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Kremlinul vrea să dezvolte o „imagine a Rusiei de după război”, iar rezultatul ar trebui să aibă două variante, una acceptabilă pentru publicul străin şi pentru elita rusă, iar alta de înţeles pentru „poporul rus”. La baza acestei „imagini” ar putea fi conceptul de „continent liber” – o ţară care păstrează spiritul „Vechii Europe”, conform publicaţiei Meduza.

Şeful blocului politic intern al Kremlinului şi cel care supraveghează aşa-numitele „Republici Populare Lugansk/Republica Populară Doneţk” şi teritoriile regiunilor Herson şi Zaporijia din Ucraina ocupate recent de trupele ruse, Serhii Kyriienko, a fost instruit să dezvolte  noua „imagine a Rusiei”, conform Ukrainska Pravda.

Potrivit sursei publicaţiei, au fost organizate chiar şi discuţii în acest sens unde au fost invitaţi oameni de ştiinţă şi politologi care să îşi spună punctul de vedere şi opina.

 Institutul de experţi pentru cercetare socială (EISR) joacă, de asemenea, un rol activ pentru realizarea acestui plan. 

Potrivit unor surse apropiate administraţiei Putin, EISR a fost cel care a propus o versiune pentru străini  a imaginii Rusiei. Potrivit acestui concept, Rusia ar trebui să devină un „continent al libertăţii” pentru oamenii de credinţe de dreapta din întreaga lume. 

Potrivit unei surse apropiate proiectului, accentul în dezvoltarea versiunii pentru publicul străin a fost pus iniţial pe statele care urmează o „cale specială” – Venezuela, India – „a căror conducere nu doreşte să aibă nimic în comun cu Europa şi nu se sfieşte de obiceiurile dictatoriale”. 

Sursa citată a adăugat însă că un astfel de concept este de neînţeles pentru Putin şi anturajul său, deoarece vor să vadă Rusia ca „o Europă corectă, de dreapta, tradiţională, fără parade gay şi influenţa minorităţilor şi a Statelor Unite”.

Pentru „utilizare internă”, Kremlinul a dezvoltat până acum conceptul „Rusia reface pământurile ai căror locuitori vor să fie ruşi din punct de vedere spiritual”. 

Potrivit surselor publicaţiei, acesta este „ceva similar cu o Uniune Sovietică 2.0”. 

EISR şi secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov nu au răspuns întrebărilor publizaţiei Meduza.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite