Kremlinul îi pregătește pe ruși de înfrângere? Instrucțiuni noi pentru propagandiștii lui Putin

0
Publicat:

Kremlinul intenționează să schimbe retorica pe tema încheierii războiului din Ucraina, urmând să renunțe la discursul privind inevitabilitatea victoriei și să reducă așteptările, relatează portalul Meduza, care citează un manual de instrucțiuni pregătit de Administrația Prezidențială Rusă și surse apropiat dosarului.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un nou manual pregătit de Kremlin și distribuit propagandiștilor aflați în slujba sa conține câteva instrucțiuni surprinzătoare, printre care „nu subestimați contraofensiva iminentă a Ucrainei” și „nu răspândiți ideea că Kievul nu este cumva pregătit pentru ea”.

„Dacă ofensiva nu va avea succes, se va putea spune: armata (rusă, n. red.) a respins eficient un atac superior ca putere”, ceea ce va face ca „victoria” să fie cu atât mai impresionantă, au declarat sursele citate de Meduza.

Dar, poate mai important, dacă armata ucraineană va reuși să recupereze teritorii și să revendice victorii pe câmpul de luptă „cu ajutorul armelor americane și europene”, pierderile Rusiei vor fi de înțeles. La urma urmei, au avut de înfruntat „întregul Occident”. În acest caz, armata rusă va fi văzută ca fiind cea care „a rezistat”, au explicat aceste surse.

În cazul în care cetățenii ruși încep să se întrebe despre fondurile redirecționate de regimul de la Moscova către teritoriile ucrainene pe care le-a decimat înainte de a le declara „parte a Rusiei”, propagandiștii aflați în slujba Kremlinului sunt sfătuiți să se ferească de acest subiect.

În schimb, atașații de presă ai Kremlinului vor ca portavocile lor să facă materiale despre modernizarea de școli, grădinițe și spitale.

„Este evident că vor exista probleme economice și este clar de ce. Cheltuielile pentru operațiunea militară specială (așa cum numește Kremlinul războiul din Ucraina, n. red.) nu duc nicăieri”, a declarat una dintre sursele citate de Meduza.

Noile instrucțiuni de propagandă și dezinformare ale Kremlinului reprezintă o răsturnare uimitoare față de acum un an, când propagandiștii regimului Putin încă mai promovau ideea că Rusia își va arăta în Ucraina rolul de „superputere”, remarcă Daily Beast.

La acea vreme, războiul din Ucraina era încă o realitate îndepărtată pentru mulți ruși. La un an distanță, chiar și locuitorii din Moscova simt riscurile unor atacuri cu drone.

Paradele de 9 mai, anulate sau restrânse în Rusia

Tradiționalele manifestații de 9 mai, un important moment de propagandă în jurul armatei ruse, au fost anulate sau restrânse în multe orașe din Rusia din cauza „preocupărilor de securitate” - principalul motiv invocat.

Municipalitatea orașului Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, a renunțat la paradă. Organizatorii evenimentului de la Moscova au decis să nu mai organizeze tradiționala procesiune a Regimentului Nemuritorilor, în cadrul căreia mii de oameni defilează purtând portretele celor dragi care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial. Se pare că autoritățile se tem că unii oameni ar putea să se prezinte cu portrete ale militarilor uciși în Ucraina, ceea ce ar atrage involuntar atenția asupra pierderilor uluitoare suferite de Rusia în țara vecină, pe care a invadat-o la 24 februarie 2022.

Kremlinul le-a transmis propagandiștilor săi să nu „dea importanță” pregătirilor pentru paradă. În același timp, autoritățile din Moscova sunt în stare de alertă, căutând orice element - bombe, drone etc. - care ar putea perturba evenimentul.

Aceste precauții au fost luate după ce un bancher ucrainean s-a oferit să remunereze cu 20 de milioane de grivne (490.000 de euro) pe oricine va reuși să trimită o dronă - pictată în mod ideal cu „Glorie Ucrainei!” - în mijlocul paradei de la Moscova.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite