Jocurile lui Kadîrov. Sângerosul lider cecen spune că se retrage, dar ar putea primi conducerea Gărzilor lui Putin

0
Publicat:

Într-un filmuleţ postat pe Telegram şi însoţit de câteva rânduri, sângerosul lider cecen Ramzan Kadîrov, considerat apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin şi acuzat de diverse ONG-uri pentru persecutarea minorităţilor, a declarat că nu este apreciat „de actualii şefi ai instituţiilor din Federaţia Rusă" și se va retrage din funcție.

Ramzan Kadîrov FOTO Profimedia
Ramzan Kadîrov FOTO Profimedia

Conduc republica de 15 ani. Noi, caucazienii și cecenii, avem o vorbă: indiferent cât de stimat și dorit este un musafir, dacă pleacă la timp, se face și mai plăcut. De aceea, cred că mi-a venit și mie timpul. Până să fiu dat afară. Cred că sunt deja bătrân”, a spus liderul cecen râzând.

Vladimir Putin și-ar putea pierde astfel unul dintre cei mai loiali locotenenți. Ar putea să fie și un semn că războiul din Ucraina merge prost pentru Rusia, având în vedere cât de prezenți au fost soldații ceceni în lupte, mai ales la Mariupol. Dar, în același timp, ar putea să fie și o păcăleală.

Un expert în Caucaz, citat de Europa Liberă, a spus că Ramzan Kadîrov a mai amenințat în trecut cu plecarea, ca să obțină ceva de la Putin. „Sunt sceptic. În trecut, el a spus aceleaşi lucruri", a comentat expertul caucazist Ivan Klyszcz, citat de Radio Europa Liberă. Alți analiști spun însă că momentul acestei declarații este neobișnuit. Kadîrov a jucat un rol important în promovarea războiului Rusiei în Ucraina și a recrutat luptători pentru a lupta alături de trupele rusești.

Vladimir Putin și-ar putea pierde astfel unul dintre cei mai loiali locotenenți. Ar putea să fie și un semn că războiul din Ucraina merge prost pentru Rusia, având în vedere cât de prezenți au fost soldații ceceni în lupte, mai ales la Mariupol.

O sursă apropiată administrației președintelui Federației Ruse a declarat pentru portalul Meduza că Ramzan Kadîrov ar putea conduce Garda Rusă.

Actualul șef al Gărzii Ruse, Viktor Zolotov, va deveni ministrul Apărării în locul lui Serghei Șoigu, care a căzut în dizgrație pe fondul eșecurilor armatei ruse din Ucraina.

Ramzan Kadîrov, în vârstă de 45 de ani, conduce Cecenia cu o mână de fier din 2007 și este liderul cu cea mai lungă vechime în funcție al unei regiuni rusești. El i-a succedat în funcție tatălui său, care a fost în război cu Moscova. Sub conducerea lui Kadîrov, Cecenia a devenit loială Moscovei, iar în republică au fost raportate încălcări masive ale drepturilor omului. Kadîrov a fost acuzat că a ordonat inclusiv asasinarea politică a opozanților care trăiau în alte țări din Europa.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri