Istoria uitată a celebrelor păpuşi ruşeşti Matrioşka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matrioşka, celebrele păpuşi ruseşti
Matrioşka, celebrele păpuşi ruseşti

Pentru mulţi turişti, „Matrioşka“ reprezintă un suvenir de neratat dacă ajung în Rusia. Dar puţini oameni ştiu că această păpuşă îşi are originile în Japonia înainte de a deveni un  simbol al Rusiei.

O expoziţie intitulată „Matrioşka  nu este o simplă jucărie“ s-a deschis la Muzeul de Arte Decorative din Moscova şi spune povestea mai puţin cunoscută a celebrelor de acum păpuşi ruseşti.

„Matrioşka“ este o jucărie din lemn, o păpuşă viu colorată, goală pe interior, în care sunt introduse alte păpuşi, mai mici, identice. Se realizează din lemn de esenţă moale, din mesteacăn sau tei. A apărut prima dată în anii '90 ai secolului al XIX-lea, în localitatea Abramţevo. 

Înfăţişând ţărănci joviale în epoca ţaristă, muncitori şi cosmonauţi în perioada sovietică, mai nou se vinde în chip de Lenin, Stalin sau Vladimir Putin. Aceste păpuşi din lemn ce intră una în celelaltă reflectă toate epocile şi continuă să fie căutate de turişti, iar în fiecare casă de ruşi găseşti cel puţin o Matrioşkă, spune curatorul muzeului Elena Titova, citat de AFP. 

matrioska

Cu toate acestea, inclusiv în Rusia, mulţi cred în mod eronat că aceste păpuşi au fost dintotdeauna opera meşterilor ruşi ce le-ar fi cioplit în lemn. În realitate, aceste figurine din lemn îşi au originea în Japonia.

La sfârşitul anului 1890, Orientul este foarte la modă în Rusia. Un om de afaceri rus a adus din Japonia o serie de şapte figurine care ieşeau una din cealaltă. Ele îl reprezentau pe Zeul Fericirii.  Un pictor rus a fost  fascinat de jucărie şi a creat o versiune rusească, doar că în loc de Zeul Fericirii a întruchipat o zdravănă ţărancă rusă. Păpuşa devine repede foarte populară în Rusia şi primeşte şi prenumele de Matriona, care are că diminutiv Matrioşka. În 1900, la Expoziţia Universală de la Paris, Rusia a obţinut cu această păpuşă o medalie de bronz. 

Până la Revoluţia din Octombrie, Matrioska este un personaj apolitic. O dată cu venirea bolşevicilor la putere, păpuşa se ideologizează şi reprezintă muncitori, personaje istorice sau chiar duşmani ai poporului, chiaburii (nume peiorativ pentru un ţăran bogat). 

matrioska

Apoi sovieticii impun păpuşilor dimensiuni geopolitice. Una dintre ele reprezintă un rus, din care iese un ucrainean, care ascunde un belarus şi aşa mai departe, ea încarnând evident internaţionalismul sovietic. 

În anii 1930, producţia de păpuşi ruseşti este preluată de către stat şi fabrici cu astfel de profil  apar în mai multe oraşe din Rusia . În acelaşi spirit apar păpuşi Ciukochi (locuitori ai regiuniiCiukotka din Orientul Îndepărtat) sau păpuşi înfăţişând eschimoşi pentru a ilustra dimensiunea imperiului sovietic. 

Cucerirea spaţiului e pretext de noi păpuşi-cosmonaut care ies dintr-o rachetă. După  destrămarea URSS, în magazinele de suveniruri din Moscova pot fi găsite figurine cu Lenin, Putin, Obama sau chiar membre ale formaţiei de muzică Pussy Riot, aflată în conflict cu Vladimir Putin. 

matrioska

Chiar dacă nu există în Rusia decât ceva mai mult de o sută de ani, Matrioşka este un simbol naţional, spune Elena Titova . Laşcoală, copii învaţă că păpuşile simbolizează caracterul rusesc, sufletul rusesc şi valorile de bază ale ruşilor : familie, unitate şi căldură. În fine, aceste păpuşi  sunt şi simbolul unei idei dragi ruşilor, cum că adevărul se ascunde în spatele unor aparenţe înşelătoare la fel ca în basmele ruseşti. 

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite