Învinuirea Ucrainei periclitează securitatea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul pare să fi acordat prioritate planului de a învinovăți Ucraina pentru atacul din 22 martie în detrimentul potențialelor riscuri de securitate internă, susține Institutul pentru Studiul Războiului.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

„Afirmațiile rusești care insistă asupra implicării Ucrainei înaintează efortul de lungă durată al Kremlinului de a justifica pe termen lung invazia sa continuă la scară largă în Ucraina prin prezentarea falsă a existenței unei Ucraine independente și suverane ca o amenințare existențială la adresa Rusiei”, a subliniază ISW.

Însărcinată să vâneze sabotorii ucraineni în interiorul Rusiei, să țină în frâu activiștii anti-Kremlin și să întrerupă operațiunile agențiilor de informații străine ostile, FSB, principala agenție succesoare a KGB-ului din epoca sovietică, are acum... mâinile ocupate.

Acest lucru, spun foști oficiali ai serviciilor de informații americane și analiști de securitate occidentali, poate fi o posibilă explicație pentru acest eșec al serviciilor rusești, care  nu au mai văzut amenințările militanților islamiști, cum ar fi ISIS-K, care a revendicat atacul.

„Nu poți face totul“, a declarat pentru Reuters Daniel Hoffman, un fost ofițer superior de operațiuni al CIA, care a fost și șef al stației CIA din Moscova.

Formezi o presiune mai mare asupra localnicilor și, uneori, nu obții informațiile de care ai nevoie cu privire la un potențial atac terorist. Aici au dat greș. Este posibil ca ei să fie suprasolicitați, având în vedere războiul din Ucraina și opoziția politică. Asta le-a scăpat printre degete“.

FSB a declarat că atacul de vineri de la sala de concerte a fost planificat „minuțios“ și că atacatorii și-au ascuns cu grijă armele.

Luni, Putin a declarat că islamiștii radicali au fost cei care au comis atacul, dar a precizat că Rusia încă vrea să înțeleagă cine l-a comandat și a spus că există multe întrebări la care Ucraina trebuie să răspundă. Ucraina neagă orice implicare.

Când a fost întrebat, luni, dacă atacul a reprezentat un eșec al serviciilor de informații, Kremlinul a spus că impasul dintre Rusia și Occident înseamnă că schimbul de informații nu se mai face așa cum se întâmpla înainte.

SUA avertizaseră Moscova cu cîteva săptămâni înainte despre pericolul unor atacuri teroriste în locuri agglomerate.

Plictiseală și incompetență

Punerea în aplicare a celui mai grav atac terorist din ultimii 20 de ani la Moscova a părut șocant de ușoară, în ciuda faptului că capitala rusă este unul dintre cele mai supravegheate și păzite orașe din lume, atrage atenția în „The Moscow Times“ Jeremy Morris, profesor de studii globale la Universitatea Aarhus din Danemarca. Angajații cu detectoare de metale de la Crocus City Hall nu au avut nicio șansă în fața unor bărbați cu arme automate dispuși să deschidă imediat focul în momentul în care se apropiau de clădire. Ideea că polițiștii care se întâmplau să fie prezenți ar fi putut să-i înfrunte pe teroriști ca într-un film de acțiune este de domeniul fantasticului.

Cu toate acestea, atacul subliniază cât de caraghioasă este prezența vizibilă a securității la Moscova. Fiind cel mai securizat dintre toate orașele mari din Europa, Moscova este probabil mai vulnerabilă la terorism decât oricând, așa cum au arătat clar evenimentele de ieri. Dacă dăm la o parte cortina teatrului de securitate al Rusiei, în care o aparență superficială de forță nu asigură siguranța oamenilor, putem vedea de ce.

De la numeroasele atacuri teroriste mortale din timpul războaielor cecene, rușii s-au obișnuit să vadă gărzi în uniformă cu detectoare de metale la intrările în nodurile de transport, în spațiile mari, cum ar fi Crocus, și chiar în stațiile de metrou mici. De obicei, trebuie să treceți printr-o arcadă cu detector, iar personalul vă va scana geanta mare. Dar punerea de polițiști și gardieni peste tot desensibilizează complet publicul și duce la indiferență totală și plictiseală din partea personalului de securitate.

Dacă ai gărzi pentru orice, înseamnă că sunt deprofesionalizate. Într-adevăr, unele dintre persoanele cele mai puțin capabile (inclusiv bătrânii și persoanele cu handicap) și mai puțin educate din societate devin personal de securitate prost plătit. Felul în care aceștia flutură o baghetă de detector în direcția generală a unei persoane, fără să fie atenți, reflectă o cultură în care aceștia își vor îndeplini singura lor sarcină fără să facă nimic altceva ce nu li s-a ordonat în mod specific să facă.

Ministerele de securitate exemplifică mai mult decât oriunde altundeva conceptul rusesc „Eu sunt șeful și asta înseamnă că tu ești un idiot”. Această zicală exprimă modul în care un subordonat nu trebuie să ia niciodată inițiativa și să rămână mereu vigilent pasiv în cadrul ierarhiei sale. El nu trebuie să pună niciodată la îndoială ordinele primite și nici măcar să ceară clarificări. Așa cum corupția se plătește în sus, consecințele se rostogolesc în jos, așa că nimeni nu vrea să înrăutățească situația făcând pe deșteptul.

La fel ca în timpul răspunsului lent la revolta condusă de liderul Wagner, acum decedat, Evgheni Prigojin, ne putem imagina cu ușurință că singura agenție de securitate locală a Crocus City Hall a stat degeaba, presupunând că a răspunde era treaba poliției și nu a considerat că merită ca ei înșiși să se coordoneze sau chiar să comunice eficient.

Nu trebuie subestimat niciodată sentimentul de îndreptățire și superioritate în rândul elementelor serviciilor de securitate. La urma urmei, generozitatea statului i-a transformat într-o castă de neatins. Chiar și în mass-media mainstream, găsim indicii despre modul în care acestea sunt doar o corporație comercială ilicită în concurență cu alte agenții, spune profesorul Jeremy Morris.

Rusia cere cu jumătate de gură ajutorul SUA

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat, marți, că SUA și Rusia „pot învinge terorismul doar împreună“, dar că Washingtonul a oprit cooperarea în această privință.

„Nu vom alerga după ei. Vom lucra noi înșine și vom distruge rădăcinile terorismului, care, din păcate, încă există în Federația Rusă“, a declarat el după atacul terorist de la o sală de concerte din apropierea Moscovei.

Cu toate acestea, el a subliniat necesitatea de a rezolva problema terorismului prin eforturi comune.

„În situația actuală, vom colabora cu țările noastre prietene - este vorba de mai mult de jumătate din lume -, inclusiv cu prietenii noștri din Comunitatea Statelor Independente, precum și cu Organizația de Cooperare de la Shanghai și BRICS“, a subliniat Antonov. Potrivit acestuia, Rusia a spus în repetate rânduri că Washingtonul „nu se poate descurca singur“. Oficialii și analiștii ucrainei se tem că o apropiere între RUsia și SUA ar afecta sprijinul pentru Ucraina în războiul împotriva armatei lui Putin. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite