INFOGRAFIE Rusia face valuri în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin,  a urmărit cu mare atenţie desfăşurarea exerciţiilor militare FOTO Reuters
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin,  a urmărit cu mare atenţie desfăşurarea exerciţiilor militare FOTO Reuters

Preşedintele Vladimir Putin a verificat personal manevrele de amploare din Marea Neagră, pe care le-a ordonat pe neaşteptate.


Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat, joi, inopinat, începerea unor manevre militare de amploare în Marea Neagră. Liderul de la Kremlin a dat ordinul din avionul cu care se întorcea din Africa de Sud, la Soci. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a trezit la uşă, la patru dimineaţa, cu ofiţerul curier al Kremlinului care îi aducea în plic sigilat ordinul dat de comandantul suprem al forţelor armate ruse.

La aplicaţiile din regiunea Krasnodar, care s-au derulat de joi până duminică, au participat aviaţia rusă, trupe de desfăşurare rapidă, infanteria marină, dar şi forţe speciale ale GRU. În total au fost angrenate peste 30 de nave de război, 250 de blindate, 50 de dispozitive de artilerie şi 20 de avioane şi elicoptere de luptă.

În plus, au fost mobilizate vineri şi navele-amfibie ale Flotei Mării Baltice, „Kaliningrad“ şi „Aleksandr Şabalin“, care s-au alăturat exerciţiului naval din Marea Neagră. Vladimir Putin însuşi a sosit vineri în regiunea Krasnodar şi a inspectat de la bordul unui elicopter manevrele militare de amploare din Marea Neagră.
 
DESANTURI PE TREI POLIGOANE


Pe parcursul celor patru zile au avut loc desanturi pe trei poligoane - Raevskii, Temriuk şi Opuk – toate aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse. În total, 7.000 de soldaţi ruşi au luat parte la aceste exerciţii, pentru că, dacă ar fi depăşit acest număr, Moscova ar fi trebuit să anunţe din timp statele vecine şi partenerii din NATO. În cadrul verificării, navele de luptă au efectuat aplicaţii în care au respins atacuri din aer şi apă. „Asemenea operaţiuni permit să se depisteze deficienţele, mai ales în sistemul de comandă, al mobilităţii strategice şi operaţionale a trupelor, precum şi să se îmbunătăţească capacitatea de coordonare“, susţine redactorul-şef al revistei ruse „Arsenalul Patriei“, Viktor Murahovski.

DE CE ÎN MAREA NEAGRĂ?

Evident că presa rusă şi internaţională s-a întrebat de ce aceste manevre tocmai acum şi de ce în bazinul Mării Negre? Unii experţi cred că reacţia lui Vladimir Putin este un răspuns la manevrele militare americano-georgiene Agile Spirit 2013  începute în aceeaşi regiune la 18 martie.
Un alt motiv ar fi verificarea capacităţilor ruse de apărare în Marea Neagră, având în vedere că peste mai puţin de un an, la Soci se vor desfăşura Jocurile Olimpice de Iarnă. Pentru Rusia, securitatea Olimpiadei de la Soci este prioritate zero şi nu este exclus ca asemenea exerciţii militare inopinate atât pe mare, cât şi pe uscat, să se mai repete.

Dacă mult timp armata rusă a lâncezit, tehnica militară a îmbătrânit sau a fost vândută, iar ofiţerii au fost implicaţi în tot felul de scandaluri de corupţie, odată cu cel de-al treilea mandat al lui Putin la Kremlin a început „curăţenia“ la vârful ministerului, în frunte cu fostul ministru, Anatoli Serdiukov. În plus, şeful statului a anunţat un amplu program de restructurare, modernizare şi înzestrare a armatei ruse.

Putin şi-a fixat drept obiectiv o reînarmare „fără precedent“ a ţării, anunţând alocarea a 550 de miliarde de euro pentru industria de apărare, în următorii zece ani. Mai mult, Rusia intenţionează să-şi stabilească o prezenţă navală permanentă în Marea Mediterană, ca pe vremea URSS.

CINE S-A SPERIAT

Anunţul efectuării unor manevre militare de amploare în Marea Neagră a fost primit cu multă nedumerire în străinătate. Un diplomat dintr-o ţară membră NATO a afirmat, citat de „Kommersant“, că „partenerii nu procedează astfel“. Fostul ministru ucrainean al Afacerilor Externe, Volodimir Ohrizko, este de părere că exerciţiile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Marea Neagră reprezintă o presiune psihologică asupra Ucrainei.

 Totuşi, un oficial din cadrul Ministerului de Interne al Ucrainei a anunţat că autorităţile de la Kiev au fost informate de Moscova cu şase zile înainte de efectuarea exerciţiilor militare. Ministerul de Externe din Georgia a menţionat că „aceste ample exerciţii militare nu pot fi calificate drept o reacţie proporţională la unele eventuale ameninţări“.

În opinia analistului rus Fiodor Lukianov, Putin are nevoie de aceste aplicaţii nu pentru modernizarea armatei, ci pentru a arăta lumii întregi că Rusia poate juca în continuare un rol important politic şi geopolitic. „Dar în Marea Neagră, Rusia îşi arată doar muşchii“, consideră expertul. ;

Invazia Dobrogei, pericol sau diversiune?

Pe site-ul postului de radio guvernamental Vocea Rusiei, Valentin Vasilescu, fostul comandant adjunct al Aeroportului Otopeni în timpul scandalului Ţigareta II, scrie că manevrele militare ruse la Marea Neagră seamănă cu o repetiţie în vederea ocupării Dobrogei. Acelaşi scenariu a mai fost vehiculat de jurnalistul Ovidiu Ohanesian, în „Ziua Veche“, la jumătatea lunii iunie 2012.

infografie flota rusa a marii negre
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite