Rușii care au fugit nu vor fi extrădați, dă asigurări Ministerul rus al Apărării

0
Publicat:

Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că nu va solicita guvernelor străine extrădarea rușilor care au părăsit țara pentru a scăpa de mobilizarea desfăşurată în prezent.

Foto EPA-EFE
Foto EPA-EFE

„Ministerul rus al Apărării, în cadrul mobilizării parţiale, nu a trimis, nu a pregătit şi nu va trimite cereri autorităţilor din Kazahstan, Georgia şi alte ţări cu privire la problema presupusei returnări forţate în Rusia a cetăţenilor ruşi care se află acolo”, a precizat ministerul într-un comunicat.

De la anunţarea unei mobilizări militare 'parţiale' a rezerviştilor în 21 septembrie, zeci de mii de bărbaţi ruşi cu vârste de încoporare au fugit în străinătate, în special în fostele republici sovietice din Asia Centrală şi Caucaz, scrie Agerpres.

În cazul în care un cetăţean rus primeşte un ordin de încorporare şi nu se prezintă la un comisariat militar, el poate teoretic să fie considerat drept dezertor şi să fie inclus pe lista persoanelor date în căutare în Rusia.

Ministrul kazah de interne, Marat Ahmetjanov, citat de agenţia rusă de presă Interfax, a declarat marţi că Astana ar fi constrânsă să-i extrădeze pe ruşii care au fugit de mobilizare doar în cazul în care aceştia sunt incluşi pe lista oficială cu persoane date în căutare în Rusia.

Preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis la rândul său că îi va proteja pe ruşii care au fugit de mobilizare refugiindu-se pe teritoriul Kazahstanului, în contextul în care relaţiile între Astana şi Moscova traversează o perioadă dificilă după ofensiva rusă în Ucraina.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite