Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas, anchetat pentru discreditarea armetei ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Ghirkin, fost agent KGB care a jucat un rol important în ocuparea Crimeii, devenit între timp blogger influent, se poate confrunta cu acuzații penale pentru „discreditarea” armatei după ce l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că a pierdut războiul fiind prea blând cu Ucraina, scrie The Telegraph.

Igor Girkin Foto Profimedia
Igor Girkin Foto Profimedia

Igor Ghirkin, fost comandant al separatiștilor din Donbas, este probabil cel mai influent blogger militar rus și are sute de mii de urmăritori online.

Fost ofițer de informații și comandant al separatiștilor din Donbas în 2014, el a fost anul trecut condamnat de un tribunal olandez pentru uciderea a aproape 300 de persoane după ce o rachetă ruseasacă a doborît aeronava cu zborul MH17.

Ghirkin, pe numele adevărat Igor Strelkov, are un număr mare de urmăritori online printre activiștii imperialiști de dreapta ai Rusiei și este cunoscut pentru opiniile sale în care neagă însăși existența Ucrainei și sugerează că ar trebui să facă parte din statul rus.

Fostul agent FSB a criticat administrarea proastă și corupția din armata rusă. El a fost extrem de critic la adresa conducerii militare a Rusiei, poreclindu-l pe Serghei Șoigu, ministrul apărării, „mareșal de carton” și pe Putin că „se comportă ca un preș”.

Acum, el pare să fi fost acuzat de „discreditarea forțelor armate ruse”, o infracțiune penală imputată de obicei activiștilor anti-război, care poate duce la o amendă sau o pedeapsă cu închisoarea dacă este comisă de două ori.

Vineri, autoritățile au lansat o anchetă preliminară asupra lui Ghirkin după ce un cetățean din Moscova a depus o plângere, potrivit mai multor instituții de presă ruse care citează oficiali anonimi din poliția rusă.

La începutul acestei săptămâni, poliția din Sankt Petersburg a fost abordată de o femeie identificată ca Tatiana, care susține că a vizionat emisiunea online a lui Ghirkin pe 20 martie și a considerat că remarcile lui sunt ofensatoare pentru armata rusă.

În emisiunea de o oră din acea zi Ghirkin l-a acuzat pe Putin că „se comportă ca un preș, nu ca președintele unei țări cu o istorie de milenii” și a sugerat că a ratat șansa de a cuceri Harkov și Odesa în 2014 „practic fără nicio lovitură. ”

El a criticat, de asemenea, conducerea rusă pentru că și-a târât picioarele în ofensiva din estul Ucrainei.

Când a fost contactată de publicația Maș, Tatiana și-a confirmat plângerea, spunând că lucrează în forțele de ordine.

Plângerea susține, de asemenea, că Ggirkin ar fi deturnat fondurile pe care le-a strâns pentru a ajuta forțele ruse din Ucraina.

Ghirkin a respins acuzațiile și a spus că nu a fost informat cu privire la nicio acuzație oficială.

„Indiferent ce vor face autoritățile în continuare, voi vorbi în același mod și voi face lucrurile în același mod în care am făcut-o până acum”, a spus el vineri.

„Nu mă vor speria.”

Influența crescândă a bloggerilor adepți ai „războiului total” precum Ghirkin a îngrijorat Kremlinul de ceva vreme. Acuzațiile împotriva fostului comandant rebel ar putea fi un semn de avertizare pentru el pentru a-și atenua criticile.

Relațiile dintre Ghirkin și mulți dintre acești politicieni s-au răcit în schimb și el ar putea fi frustrat că nu reușește să exercite aceeași influență politică precum în 2014 după anexarea ilegală a Crimeei, când deși oficial ocupa funcția de ministru al Apărării al așa-zisei Republici Populare Donețk, el ajunsese de fapt comandantul de facto al tuturor forțelor separatiste din Donbas.

Ghirkin a fost abandonat complet de Kremlin după ce forțele sale s-au retras din orașul Sloviansk din Donețk în vara lui 2014, după 3 luni de ocupație, și ca urmare a implicării sale în doborârea zborului Malaysia Airlines 17 în luna iulie a acelui an.

Igor Ghirkin a fost înlăturat atunci din funcția de ministru al Apărării al „Republicii Populare Donețk” și rechemat în Rusia, unde a locuit în ultimii 9 ani. În luna noiembrie a anului trecut el a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în doborârea avionului de pasageri deasupra estului Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite