„Generalul Armaghedon”, care ar fi știut despre revolta Wagner, a dispărut de mai multe zile

0
Publicat:

Un general rus care a condus anterior forța de invazie din Ucraina nu a mai fost văzut în public de sâmbătă, serviciile de informații americane susținând că avea cunoștințe anterioare despre revolta condusă de șeful Wagner, Evgheni Prigojin.

Serghei Surovikin FOTO: Clash report
Serghei Surovikin FOTO: Clash report

Generalul Serghei Surovikin este șeful Forțelor Aeriene ruse și fostul comandant suprem al Moscovei în Ucraina. Prigojin a salutat numirea sa în acest post în 2022, numindu-l o "figură legendară" și "născut pentru a-și servi patria", scrie The Guardian.

Legăturile bine mediatizate dintre Surovikin și Prigojin au alimentat zvonurile că Surovikin ar putea fi epurat sau pus sub acuzare pentru sprijinirea revoltei. Când Prigojin și-a lansat revolta, Surovikin a făcut o declarație clară împotriva acesteia și în sprijinul guvernului rus, vineri seara.

"Am luptat împreună cu voi, ne-am asumat riscuri, am câștigat împreună", a spus Surovikin. "Suntem de același sânge, suntem războinici. Vă îndemn să vă opriți. Inamicul așteaptă doar ca situația politică internă să escaladeze în țara noastră".

Cu toate acestea, New York Times, citând surse occidentale de informații, a raportat miercuri că Surovikin știa dinainte despre revolta armată a lui Prigojin, în care mercenarii săi Wagner au capturat orașul Rostov și s-au mutat la Moscova înainte de a încheia un acord de amnistie.

Oficialii americani au declarat că nu știu dacă Surovikin a fost implicat activ în complot, care a culminat cu un marș anulat asupra Moscovei al mai multor convoaie Wagner cu arme grele. 

"Știm că există diviziuni cu privire la modul în care se desfășoară războiul și bănuiesc că Surovikin împărtășește disprețul față de amatorismul lui Shoigu și Gerasimov", a declarat Sir Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King's College din Londra. "Totul depinde de ceea ce crezi că Prigojin încerca să realizeze. Surovikin ar fi putut fi dornic de o schimbare în comandamentul superior, dar nu ar fi vrut să fie implicat într-o lovitură de stat – ceea ce nu cred că a fost intenția inițială a lui Prigojin".

Freedman a spus că este probabil ca Surovikin să fi fost în Rostov în momentul revoltei lui Prigojin, având în vedere că el și generalul Vladimir Alexeiev, care a fost văzut cu Prigojin vineri, au lansat videoclipuri similare cerând unitate și sprijin pentru Putin din aceeași cameră în acea zi.

Majoritatea analiștilor din Rusia și din străinătate au fost sceptici că Surovikin, un loialist care a preluat comanda forțelor ruse în timp ce acestea se aflau sub presiunea puternică a unui contraatac ucrainean, va participa la o revoltă în toată regula.

Rob Lee, analistul militar american, a declarat că Wagner s-a luptat cu trupele loiale tehnic lui Surovikin în weekend.

"Vreau doar să subliniez că Surovikin este comandantul Forțelor Aerospațiale Ruse, iar Wagner a doborât 7+ avioane, inclusiv mai multe aeronave care nu erau înarmate", a scris el miercuri. "Este ciudat să faci asta dacă comandantul Forțelor Aerospațiale Ruse te-ar sprijini în mod activ".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat miercuri informațiile New York Times. Cu toate acestea, el a spus: "Vor exista o mulțime de speculații, presupuneri și așa mai departe de diferite tipuri în jurul acestor evenimente. Cred că acesta este un astfel de exemplu."

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite