FOTO VIDEO Ruşii de la Yandex se bat cu americanii de la Google pe piaţa maşinilor fără şofer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
masini yandex

Gigantul tehnologic rus Yandex, echivalentul americanului  Google,  este pe cale să lanseze cel puţin 100 de maşini autonome care vor circula mai întâi pe şoselele din Rusia. Într-un orăşel rusesc, transportul public este asigurat de taxi-roboţi, adică maşini fără pilot ale Yandex.

Proiectul autoturismului fără şofer  al gigantului rus Yandex progresează rapid. După testele efectuate în Statele Unite şi Israel, zeci de vehicule circulă pe şosele şi ar urma teste în Europa şi Africa,  anunţă  Artiom Fokin, director de dezvoltare maşini autonome la Yandex, citat de Sputnik.

Cel puţin o sută de autovehicule autonome Yandex vor circula pe soşelele din Rusia din septembrie sau octombrie, iar grupul ar putea lua în considerare lansarea cooperării în acest domeniu cu companii franceze, a spus Fokin.

Potrivit managerului Yandex, „multe s-au schimbat” de la lansarea proiectului în mai 2017. Yandex a testat deja 26 de maşini autonome, dintre care şase au fost deja omologate şi înmatriculate. De asemenea, compania are alte câteva maşini care colectează date.

„În total, am asamblat 37 de vehicule care sunt fie în faza de testare, fie au fost supuse testelor, dar nu au fost încă înmatriculate. Ne îndreptăm spre obiectivul nostru de a avea cel puţin 100 de vehicule pe şosele până la sfârşitul anului 2019 [...]. Vom depăşi chiar acest obiectiv, pentru că vom avea 100 de vehicule până în septembrie sau octombrie ”, a explicat Fokin.

Numărul specialiştilor angajaţi în proiect a crescut semnificativ în ultimii doi ani. Acum, 200 de oameni lucrează la proiect "şi aceştia sunt doar inginerii", a spus el.

"Ne interesează ca maşinile noastre să funcţioneze 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Şi o fac sub controlul unui şofer. Prin urmare, este necesar să fie patru şoferi de maşină. Şoferul nu poate lucra mai mult de şase ore, în timp ce autovehiculul trebuie să meargă continuu ", a spus Fokin.

În plus, a fost înfiinţat un poligon special în regiunea Moscova, unde maşini fără şofer circulă în permanenţă. Imaginile acestor teste sunt transmise în timp real pe ecranele specialiştilor Yandex.

„Le trimitem în poligonul unde am amenajat un mediu urban: case, treceri la nivel, intersecţii, semafoare [...]. Fiecare maşină ne oferă un videoclip şi putem vedea cum rulează când nu există nimeni în el. Noaptea, oamenii care lucrează în acest poligon, merg la culcare, în timp ce maşinile încă rulează ", povesteşte Fokin.

masini yandex

Colaborare cu un producător francez?

„Deocamdată nu avem acorduri cu firme franceze privind dezvoltarea de maşini autonome. Dar suntem deschişi la o astfel de cooperare şi, dacă vor arăta interes, vom fi gata să colaborăm cu  francezii ".

"Orice vehicul poate fi transformat într-un vehicul autonom", spun Fokine, dar are nevoie de modulele electronice necesare pentru conectarea sistemului de condus fără şofer. Prin urmare, producătorul trebuie să fie gata să lucreze cu proiectanţii sistemului pentru a-şi adapta vehiculul.

„Deci, începem cu vehiculele companiilor care sunt gata să ne ajute”, a spus directorul Yandex.

Un taxi-robot deja în serviciu într-un oraş rus

Solicitat să compare tehnologia maşinilor fără şofer  ale Yandex cu cele ale concurenţei, Flokin a menţionat că sunt puţine compani care au lansat deja un taxi robot, în timp ce Yandex a făcut-o deja la Innopolis, un orăşel satelit al Kazanului, din Republica Tatarstan, unde se află o universitate şi o zonă economică liberă. La Innopolis, „puteţi chema un taxi fără pilot printr-o aplicaţie specială şi va veni o maşină fără şofer [...]. Acesta este singurul transport public din Innopolis ". 

 Există întotdeauna un inginer care stă pe scaunul pasagerului din faţă, dar maşina se conduce singură, spune oficialul Yandex. Mai mult, pasagerii pot folosi portbagajul taxi-robotului. "Calculatorul nostru se află în secţiunea din portbagaj pentru roata de rezervă. Pentru multe alte companii - judecând după fotografiile publicate - întregul portbagaj al maşinilor fără pilot este ocupat de componente electronice, în timp ce portbagajul nostru este disponibil pentru pasageri. Ei pot pune aici cărucioare sau biciclete ", a adăugat Fokin.

Maşinile autonome Yandex în Europa sau Africa?

Yandex şi-a testat deja maşinile autonome în Statele Unite şi Israel. De asemenea, este pregătit să o facă în Europa sau Africa pentru a-şi îmbunătăţi tehnologia, dar „totul depinde de reglementări”, potrivit lui Fokin. „Legislaţia europeană este mai conservatoare, dar dacă constatăm că o ţară a creat condiţii pentru a începe producţia de autovehicule auto, putem lua în considerare posibilitatea testării maşinilor noastre [...]. Putem merge şi în Africa, dacă există standarde adecvate şi infrastructura necesară ", a declarat reprezentantul Yandex.

 „Maşina trebuie să poată descărca pe serverele noastre datele acumulate în timpul sesiunilor de testare. Le vom analiza pentru a îmbunătăţi tehnologia ", a explicat Fokine.  „În trei sau cinci ani, vom fi pregătiţi din punct de vedere tehnic să lansăm maşini fără şofer, complet funcţionale,  pe străzile unei megalopole, fie Moscova sau altele”, a promis şeful Yandex.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite