FOTO Cei şase stâlpi ai sistemului Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Dmitri Medvedev, la sala de forţă
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Dmitri Medvedev, la sala de forţă

Longevitatea excepţională a lui Vladimir Putin la Kremlin se bazează pe cercul de prieteni apropiaţi ai fostului spion KGB pe care acesta i-a adus cu el de la Sankt-Petersburg la Moscova  în anii '90.

1. Igor Secin: „Darth Vader“ rus

În vârstă de  57 de ani, şeful gigantului petrolier Rosneft, Igor Secin este probabil cel mai influent om din Rusia după Vladimir Putin - şi cel mai temut. Pasionat de vânătoare, îi place să-şi impresioneze oaspeţii cu mâncăruri preparate din carne vânatului împuşcat de el însuşi. 

Este cunoscut pentru taelentul său de a-i elimina pe cei care îl deranjează. Cel mai recent caz este al ministrului Economiei, Aleksei Uliukaiev, care s-a opus cumpărării de către Rosneft a grupului petrolier Başneft. L-a cunoscut pe Putin pe când lucra la primăria din Sankt-Petersburg în anii '90.

Igor Secin

2. Dmitri Medvedev : eternul servil

În vârstă de 52 de ani, îndeplineşte o misiune importantă pentru Vladimir Putin: din postul de premier, atrage asupa lui nemulţumirile sociale. Propulsat în fruntea Rusiei în 2008 de Putin, în condiţiile în care era un necunoscut pentru marele public, Medvedev nu a ieşit niciodată din umbra „colegului şi vechiului camarad“ al său, cum îl numeşte pe Putin.

 După patru ani de mandat de preşedinte, îi cedează locul lui Putin la Kremlin. Redevine apoi prim ministru, după scenariul cunoscut.  Ca şi Secin, Medvedev s-a născut în Leningrad şi s-a întâlnit cu omul forte al Rusiei, pe când acesta lucra la Primăria din Sankt-Petersburg,  tot în anii '90.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

3. Aleksnder Bortnikov: avocatul puritanilor stalinişti

În vârstă de 66 de ani, director al temutului serviciu de informaţii interne (FSB), o instituţie crucială pentru putere. În funcţie din 2008, Aleksander Bortnikov pune umărul la creşterea popularităţii lui Putin, făcând referire în mod constant la spectrul de duşmani interni care au încercat să saboteze ţara. În decembrie, a dat un interviu controversat în tipul căruia a apărat teribilele epurări staliniste din anii 30. 

Imagine indisponibilă

4.  Anton Vaino, diplomatul ezoteric

În vârstă de 46 de ani, şeful de cabinet al preşedintelui a intrat în cercul restrâns al puterii, în august 2016, înlocuind un aliat vechi al lui Vladimir Putin, pe Serghei Ivanov, fost agent KGB si FSB. La acea vreme, preşedintele a renunţat la un număr de baroni din Sankt- Petersburg pentru a se înconjura de oameni mai tineri care îi datorează totul. 

Promovarea unui diplomat născut la Tallin (bunicul lui Vaino, Karl, a fost şef al PC din Estonia) s-a avut loc într-un moment de mare tensiune între Moscova şi statele baltice. Despre Anton Vaino se spune că este dedicat în întregime preşedintelui său. Oamenii de ştiinţă  au comentat cu perplexitate un articol publicat de el în 2012 sub titlul „Capitalizarea viitorului“. Vaino evocă acolo o maşină numită „nooscop“, care ar fi capabilă de sondarea gândirii umane pe întreaga planetă, „tehnologie cibernetică, care scanează tranzacţiile dintre oameni, lucruri şi bani“.

Anton Vaino

5.  Serghei Roldughin: prietenul tinerilor

În vârsta de 66 de ani, Roldughin este violoncelist. Vladimir Putin a studiat la Academia KGB cu fratele lui Serghei Roldughin, care a devenit cel mai bun prieten al său. Serghei Roldugin i-a prezentat-o lui Vladimir Putin pe Liudmila, care devine soţia sa în 1983 şi este naşul fiicei sale cele mari, Maria. Cei doi sunt foarte apropiaţi. Documentele  Panama Papers au arătat că violoncelistul este deţinătorul a mai multe conturi offshore, gestionate de Banca Rossia, unde ar fi de fapt banii lui Putin. 

Serghei Roldughin

6. Iuri Kovalciuk: trezorierul personal

În vârsta de 66 de ani, este preşedintele băncii Rossia, considerată banca „prietenilor lui Putin“ şi citată în mod repetat în ancheta Panama Papers. Kovalciuk  este, de asemenea, un mogul media, deţinând mai multe canale TV. Potrivit Trezoreriei SUA, el ar fi „trezorierul personal“ al preşedintelui rus, care l-a susţinut de la începutul carierei sale la Sankt Petersburg.  

Iuri Kovalciuk
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite