Fostul comandant al Armatei 58, Ivan Popov, a fost arestat sub suspiciunea de fraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ivan Popov, unul dintre cei mai critici generali la adresa Kremlinului a fost arestat pentru o presupusă fraudă. Apărarea a făcut recurs la măsura Tribunalul Militar de Garnizonă 235.

General-maior Ivan Popov. Foto: Wikipedia
General-maior Ivan Popov. Foto: Wikipedia

Fostul comandant al Armatei 58 a Forțelor Armate Ruse, generalul-maior Ivan Popov, a fost reținut în cadrul unui dosar penal pentru fraudă la scară deosebit de mare. Agențiile de aplicare a legii au raportat acest lucru către TASS.

Fostul comandant al Armatei 58 Gărzi Combinate, Ivan Ivanovici Popov, a fost arestat sub suspiciunea de fraudă”, a spus interlocutorul agenției. Potrivit TASS, cererea procurorilor de alegere măsurii preventive sub forma reținerii a fost admisă la Tribunalul Militar de Garnizonă 235. Tribunalul militar a confirmat arestarea lui Popov.

Autoritățile l-au acuzat pe Popov de o fraudă în valoare de 100 de milioane de ruble (aproximativ 1,1 milioane de dolari), după ce Popov ar fi fost implicat în vânzarea a 2.000 de tone de produse metalice destinate construirii de fortificații în zona de responsabilitate a Armatei a 58-a, în direcția Zaporijia.

Un blogger militar rus a susținut că un antreprenor nespecificat din Krasnodar Krai și un comandant nespecificat de rang înalt al Districtului Militar de Sud sunt de asemenea inculpați în dosar.

Avocatul lui Popov a declarat că autoritățile au investigat cazul timp de opt luni înainte de a-l aresta pe Popov.

Apărarea a făcut recurs la reținerea fostului comandant al Armatei 58, generalul-maior Ivan Popov, suspectat de fraudă. După cum a spus avocatul Serghei Buinovski pentru TASS, el nu admite vinovăția pentru niciun act ilegal.

Arestarea a fost deja atacată cu recurs, nu este vinovat de nimic, așa că nu-și recunoaște vinovăția”, a spus avocatul. El a precizat că generalul nu a fost încă pus sub acuzare.

Popov și-a început serviciul în funcția de comandant de pluton în Regimentul 56 de asalt aeropurtat. Mai târziu a comandat diverse unități și formațiuni. A participat la invazia în Ucraina în diferitele sale sectoare, inclusiv în calitate de comandant al Armatei 58. 

Anul trecut, Popov a spus că a fost demis după ce a spus conducerii militare ruse  adevărul despre situația îngrozitoare de atunci pentru Rusia, din prima linie, în Ucraina.

Popov, al cărui indicativ militar era „Spartacus” și care comanda unități rusești în sudul Ucrainei, a ridicat în mod explicit problema morții soldaților ruși datorită tirurilor bine conduse ale artileriei ucrainene și spus a conducerii superioare a armatei ruse că le lipsesc sistemele performante de arme, precum și recunoașterea adecvată pentru a contracara aceste lovituri. Rusia și-a recăpătat de atunci inițiativa, avansând treptat din februarie în estul țării.

Popov a fost în mare parte responsabil pentru apărarea rusă împotriva contraofensivei ucrainene din vara 2023, din vestul regiunii Zaporijia.

Arestarea lui Popov, însă, transmite un semnal clar comandanților militari ruși că ofițerii superiori insubordonați se vor confrunta în cele din urmă cu pedepse grave și că președintele rus Vladimir Putin prețuiește loialitatea mai degrabă decât competența.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite