Filmul învinovățirii Ucrainei pentru atacul terorist de la Moscova
0BBC Verify analizează cum s-a desfășurat campania rusă de învinovățire a Kievului după atacul revendicat de militanții ISIS, vinerea trecută, la o sală de concerte de la periferia Moscovei. În acest scop au fost analizate declarațiile oficialilor ruși, relatările mass mediei și postările pe rețelele sociale.
Primele acuzații
Au venit aproape imediat după primele relatări despre atac pe rețelele de socializare, în jurul orei 19.15.
La mai puțin de o oră de la masacru, bloggeri pro-Kremlin și unii oficiali ruși au postat pe Telegram, învinovățind Ucraina.
Expertul pro-rus Serghei Markov, de pildă, a scris că atacatorii arată ca niște „islamiști radicali”, ca să adauge, fără dovezi, că atacul a fost „probabil organizat de la Kiev”.
A fost urmat, 40 de minute mai târziu, de tabloidul Moskovski Komsomoleș, care l-a citat pe expertul militar Roman Șkurlatov afirmând că atacul ar fi putut fi organizat cu sprijinul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și al informațiilor militare.
Afirmația falsă că Ucraina a revendicat responsabilitatea
Câteva ore mai târziu, NTV, unul din principalele posturi de televiziune din Rusia, a difuzat un videoclip despre care a susținut că arată un înalt oficial ucrainean confirmând implicarea țării sale.
În el apare secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională Oleksii Danilov:
„Este distractiv la Moscova astăzi, cred că este foarte distractiv. Aș vrea să cred că le vom aranja mai des o astfel de distracție”, spune el.
De fapt, clipul verificat de jurnaliștii BBC este editat pornind de la două interviuri recente.
Acestea pot fi găsite pe YouTube: unul este cu Danilov, luat în 19 martie, al doilea este cu câteva zile mai vechi și este cu șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov.
Citatul din Danilov care apare în clipul NTV nu apare în interviul original.
Analiza audio, efectuată pentru BBC Verify de către Advanced Forensic Technology Research Group (Universitatea John Moores din Liverpool), sugerează că sunetul a fost manipulat în fragmentul difuzat de NTV.
Un decalaj în datele frecvenței audio indică faptul că sunetul a fost editat. Totuși, cercetătorii nu au putut fi siguri că vocea a fost generată de inteligență artificială.
Totodată, BBC Verify a descoperit informații încorporate în fișierul audio care sugerează că a prelucrat cu un software de editare.
„Fereastră” pentru traversare în Ucraina
În discursul său, Vladimir Putin a lansat o acuzație oficială, afirmând că atacatorii au fost prinși în timp ce încercau să fugă în Ucraina, unde „le-a fost pregătită o fereastră pentru trecerea frontierei”.
Totuși, Rusia nu a prezentat niciun fel de dovezi în sprijinul pregătirii acestei ferestre prin care autorii masacrului să iasă din Rusia.
Cu toate că BBC Verify nu poate confirma în mod independent încotro se îndreptau suspecții, analizarea înregistrărilor și fotografiilor cu reținerea lor a arătat că arestările au avut loc la distanță mare de granița cu Ucraina.
Prin analizarea elementelor de fundal, s-a putut stabili cert că doi dintre suspecții arestați au fost filmați la aproximativ 145 km de granița cu Ucraina.
În timp ce Ucraina a negat orice implicare, responsabilitatea a fost revendicată între timp de gruparea Stat Islamic (IS) prin intermediul agenției lor de știri Amaq.
Dovezile vizuale, difuzate de IS, includ o imagine a patru atacatori cu fețele blurate și un clip grafic filmat de unul dintre atacatori.
Numeroase detalii - cum ar fi caracteristicile sălii de concert și armele folosite de atacatori - se potrivesc cu videoclipurile apărute online la momentul atacului.
Dar, în ciuda tuturor dovezilor, Rusia continuă să acuze Ucraina.
Margarita Simonian - redactorul-șef al rețelei de televiziune rusă RT (fosta Russia Today) - a scris pe X că autorii nu pot fi din gruparea SI pentru că nu purtau veste sinucigașe și „nu aveau intenția de a muri”.
Dar, în vreme ce IS a avertizat în mod repetat atacatorii să nu fie prinși vii, aceștia au reușit să fugă și în alte dăți.
De pildă, la sfârșitul anului 2022, unul dintre militanții implicați într-un atac asupra unui hotel din Kabul a reușit să scape și ulterior a comis un atac sinucigaș, potrivit presei IS analizate de BBC Monitoring.
Ce se știe despre suspecți
Atacatorii au venit într-un Renault alb - care se potrivește cu vehiculul ce apare într-o înregistrare video separată - și în care au reușit să și fugă de la locul atacului înainte de a fi reținuți.
Potrivit deputatului Dumei de Stat, Alexandr Hinshtein, un bărbat a fost arestat în apropiere de mașină, în timp ce ceilalți trei au fugit în pădurea din apropiere și au fost reținuți în urma unei percheziții.
Armele și pașapoartele tadjice au fost recuperate din Renault, a adăugat el.
Duminică, au fost publicate imagini cu bărbații escortați la un tribunal din Moscova. Aceștia au fost numiți de autoritățile ruse ca fiind: Dalerdzhon Mirzoyev,, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni și Muhammadsobir Fayzov.
În poza difuzată de IS, trei dintre suspecți poartă tricouri maro deschis, verde deschis și respectiv un polo gri.
Această îmbrăcăminte pare să se potrivească cu cele purtate de trei dintre suspecți la momentul arestării lor.
De pildă, două sigle de pe tricoul maro deschis purtat de cel identificat drept Rachabalizoda sunt vizibile și în videoclipul publicat de IS. De asemenea, se identifică cu același nume în timpul unui interogatoriu ulterior.
Suspectul Mirzoyev, al cărui tricou nu este vizibil în poza IS, a fost reținut în timp ce era îâmbrăcat într-o bluză verde cu mânecă lungă, blugi albaștri și curea neagră. Aceste trei articole vestimentare sunt purtate de un bărbat înarmat care apare în clipul IS.
Cât de fiabilă este revendicarea de responsabilitate a IS?
Apariția unui videoclip foarte grafic filmat de atacatori în timpul masacrelor, utilizarea sloganurilor comune atacatorilor IS și distribuția acestuia prin canalele media oficiale sunt în concordanță cu modus operandi al grupării.
O poză a unuia dintre atacatori în interiorul sălii Crocus cu mai mult de două săptămâni înainte de atac a fost publicată de presa rusă - sugerând că acesta a fost planificat.
IS așteaptă adesea confirmarea soartei atacatorilor înainte de a face o revendicare. Moartea unui atacator împiedică agențiile de informații să extragă informații sub interogatoriu sau tortură.
Așadar, revendicarea atacului în timp ce făptașii erau încă în libertate este neobișnuită și indică dorința SI de a-și confirma rolul.
Nu este prima dată când IS vizează Rusia. Alte atacuri majore au avut loc în 2015 și 2018.