Experţi: Rusia ar putea desfăşura rachete Iskander-M în Kaliningrad şi în Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Alexei Danişev/Sputnik
FOTO Alexei Danişev/Sputnik

Rusia intenţionează să mobilizeze rachete cu capacităţi nucleare de ultimă generaţie, Iskander-M, în enclava Kaliningrad şi în Peninsula Crimeea, ca măsură de retorsiune la instalarea scutului antirachetă american în Polonia şi în România, au declarat pentru Reuters surse apropiate armatei ruse.

Rachetele din Kaliningrad ar putea fi instalate până în 2019, dar nu vor fi înarmate cu focoase nucleare, în timp ce pentru cele din Crimeea nu a fost stabilit un termen,  potrivit unor experţi citaţi de Reuters, transmite news.ro. Analiştii sunt de părere că Moscova intenţiona de mult timp să instaleze astfel de rachete în enclava pe care o deţine între Polonia şi Lituania şi că scutul antirachetă i-a oferit un motiv.

„Ruşii plănuiesc să facă multe lucruri pe care le au în cap de ceva timp“, a declarat un fost ambasador american în Ucraina, Steven Pifer, în prezent consultant la centrul de reflecţie Brookings Institution.

Kremlinul a ameninţat în repetate rânduri că va instala rachetele de tip Iskander-M în Kaliningrad, în replică la scutul antirachetă.

 „Din toate punctele de vedere, desfăşurarea de rachetele Iskander în regiunea Kaliningrad este acum inevitabilă“, a declarat un expert de la Centrul pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor, Mihail Barabanov, care consiliază Ministerul rus al Apărării. El a precizat să demersul ar putea fi pus în aplicare până în 2019.

Rachetele Iskander le vor înlocui pe cele Tocika-U cu rază mai scurtă de acţiune şi cu generaţie mai veche, aflate în prezent în enclavă.

Experţii avertizează că acelaşi tip de rachete ar putea fi desfăşurate la un moment dat şi în Crimeea. Ivan Konovalov, director al Centrului pentru Studii Strategice de la Moscova, spune că aceasta este o posibilitate. Însă, în condiţiile în care Flota rusă a Mării Negre va primi şase submarine noi, înarmate cu rachete de croazieră, Kremlinul ar putea decide că este suficient pentru a contracara baza din România, a adăugat Konovalov.

Rachetele balistice Iskander au înlocuit rachetele sovietice Scud. Sistemul constă în două rachete ghidate, cu o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, ce pot transporta ogive convenţionale sau nucleare.

Rusia a desfăşurat de două ori rachete Iskander la Kaliningrad pentru exerciţii, dar le-a retras ulterior.

După ce Statele Unite au declarat operaţională baza de la Deveselu, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că România şi Polonia ar putea fi vizate de rachete ruse, notează Reuters, potrivit news.ro.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite