După acapararea Dumei de Stat, Putin îşi pregăteşte al patrulea mandat. Narîşkin, numit la şefia unui serviciu de informaţii
0Preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit joi pe preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), Serghei Narîşkin, la conducerea Serviciului de Informaţii Externe (SVR), o numire care reprezintă o trambulină spre puternicul serviciu de informaţii pregătit de Kremlin.
„Dumneavoastră, la fel ca noi toţi, sunteţi conştient de situaţia în care ne aflăm. Înţelegeţi în ce măsură succesele acestui serviciu sunt importante pentru stabilitatea şi dezvoltarea ţării noastre“, i-a transmis Putin lui Narîşkin cu ocazia nominalizării, conform unor imagini difuzate de televiziunea rusă.
Serghei Narîşkin, în vârstă de 61 de ani, preşedinte al Dumei de Stat din 2011, este un apropiat al lui Vladimir Putin, cu care a început să colaboreze de la începutul anilor 1990, când cei doi lucrau la primăria din Sankt Petersburg.
Conform biografiei oficiale, Narîşkin a lucrat, între altele, la ambasada Uniunii Sovietice de la Bruxelles, iar presa rusă îl prezintă drept un fost agent al KGB, la fel ca şi Putin.
Serghei Narîşkin figurează pe lista persoanelor supuse sancţiunilor de către Uniunea Europeană în urma crizei din Ucraina.
Numirea sa în fruntea SVR intervine la mai puţin de o săptămână după victoria autoritară în alegerile legislative de duminica trecută a partidului Rusia Unită, pro-Kremlin, cu un scor de 54,2%, în urma căruia va dispune de un număr record de 343 de mandate dintre cele 450 ale Dumei de Stat, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Predecesorul lui Narîşkin la conducerea SVR, fostul premier Mihail Fradkov, în funcţie din 2007, a fost numit în consiliul de administraţie al societăţii de căi ferate.
SVR, trambulină pentru MGB
Numirea lui Serghei Narîşkin la conducerea unui serviciu de informaţii era anticipată de mass-media rusă, în contextul acaparării Dumei de Stat de către partidul lui Putin şi pregătirii unor reforme majore care să-i consolideze puterea.
Potrivit ediţiei de luni a cotidianului „Kommersant“, reforme majore urmează să fie efectuate în cadrul serviciilor de informaţii şi aplicare a legii în Rusia înainte de alegerile prezidenţiale din 2018. Aceste reforme vor duce la transformarea Serviciului Federal FSB în Ministerul Securităţii Statului (MGB), care va include totodată Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul Federal de Pază a Graniţelor, şi la revenirea Comitetului de Anchetă în subordinea Parchetului General, din care s-a desprins în 2011. Titulatura MGB nu a mai fost folosită de la moartea lui Stalin, în 1953, când instituţia de securitate cu acest nume a fost înlocuită cu KGB.
Numirea lui Narîşkin în postul la şefia SVR este văzută drept o trambulină pentru preluarea puternicului serviciu de informaţii pregătit de Putin.
Volodin, de la Administraţia Prezidenţială la vârful Dumei de Stat
După numirea lui Narîşkin joi, o altă mutare preconizată la vârful puterii ruse a fost confirmată vineri. Directorul adjunct al Administraţiei Prezidenţiale Ruse Veaceslav Volodin a fost numit în postul de preşedinte al Dumei de Stat. El va prelua oficial funcţia pe 5 octombrie.
Acestea sunt cele mai recente schimbări efectuate la vârful puterii ruse, dintre care cea mai marcantă a fost plecarea „aliatului“ vechi al lui Vladimir Putin, Serghei Ivanov, de la conducerea Administraţiei Prezidenţiale.
Vladimir Putin efectuează în acest an o amplă rotaţie de cadre. După ce a dispus în primăvară înfiinţarea Gărzii Naţionale şi l-a numit la conducerea acesteia pe fostul său bodyguard Viktor Zolotov, l-a promovat la începutul lui august la şefia Administraţiei Prezidenţiale Ruse pe discretul diplomat şi funcţionar de stat Anton Vaino în locul fostului KGB-ist Serghei Ivanov.
Putin intenţionează astfel să aducă în solda sa o nouă generaţie de „siloviki“, în contextul pregătirii pentru obţinerea celui de-al patrulea mandat de preşedinte la alegerile din 2018.