Ce mutări pregăteşte Kremlinul după alegerile câştigate de partidul lui Putin
0Kremlinul şi-a asigurat o majoritate confortabilă în Duma de Stat la alegerile legislative desfăşurate duminica trecută în Rusia şi de-acum urmează să se concentreze pe restructurarea ierarhiei de putere.
Vladimir Putin încă nu a anunţat dacă va candida pentru al patrulea mandat de preşedinte al Rusiei, dar şi-l pregăteşte deja. În ultimele luni, Kremlinul a făcut o serie de mişcări care denotă o restructurare a ierarhiei de putere în Rusia. Procesul este amplu, antrenând desfiinţări şi înfiinţări de instituţii, rotaţii de cadre, demascări de persoane influente certate cu legea etc., şi urmează să se încheie cel mai probabil înainte de scrutinul prezidenţial din primăvara lui 2018.
Scandalul de corupţie care zdruncină Rusia pe fondul mişcărilor lui Putin
Nu din senin, un scandal de corupţie a izbucnit în Rusia cu nouă zile înainte de alegerile legislative. Pe 9 septembrie, Dimtri Zaharcenko, un fost şef al Serviciului de combatere a corupţiei din Ministerul de Interne, a fost reţinut după ce într-un apartament din Moscova ce figurează pe numele surorii sale au fost găsiţi 120 de milioane de dolari şi 2 milioane de euro, bani cash. Alte aproximativ 300 de milioane de euro le-ar ascunde în conturi deshise în Elveţia pe numele tatălui său. A doua zi după reţinere, Dmitri Zaharcenko a fost inculpat pentru corupţie, abuz de putere şi obstrucţionarea anchetei şi plasat în arest preventiv pentru două luni. Potrivit relatărilor presei ruse, Zaharcenko era de fapt un lup pus paznic la oi. În loc să combată corupţia, el intermedia afaceri dubioase între funcţionari de stat, generali, politicieni, interlopi şi oameni de afaceri. Cazul Zaharcenko se amplifică pe zi ce trece şi se transformă în cel mai mare dosar de corupţie al Rusiei postbelice. Iar contextul nu poate fi ignorat.
Demascarea lui Dmitri Zaharcenko a fost făcută atât în mijlocul campaniei electorale, cât şi la şase luni de la anunţarea unui plan anticorupţie de amploare.
„Nu este o întâmplare că această afacere a apărut în contextul alegerilor legislative“, spune politologul Evgheni Gontmaher, citat de „La Tribune de Genève“.
După lansarea campaniei anticorupţie şi desfăşurarea alegerilor legislative, câştigate, pe fondul unei participări slabe (48%), de partidul lui Putin, Rusia Unită, cu 54% din voturi, politologul rus se aşteaptă la o perioadă de accelerare şi definitivare a rearanjării structurii de putere în ţara sa.
Val de arestări, rivalităţi între instituţii şi rotaţie de cadre
O întreagă operaţiune coordonată este în prezent în desfăşurare, notează corespondentul din Moscova al cotidianului elveţian sus-menţionat.
Funcţionari de stat, oameni de afaceri, politicieni şi interlopi apropiaţi până acum puterii cad pe capete, în timp ce structurile de forţă şi aplicare a legii se luptă între ele.
Şeful Serviciului Federal Vamal Andrei Belianinov a fost arestat recent după ce anchetatorii au găsit în casa sa zece milioane de ruble (peste 139.000 de euro), 400.000 de dolari şi 300.000 de euro, bani cash.
Doi foşti acţionari ai Nota Bank, Dmitri şi Vadim Erohin, precum şi directoarea financiară Galina Marciukova au fost arestaţi la rândul lor la mijlocul lui august şi plasaţi în arest preventiv pentru două luni pentru deturnarea a 26 de miliarde de ruble (aproximativ 360.000 de milioane de euro), o parte din bani fiind ascunşi de Zaharcenko.
Dmitri Zaharcenko este citat şi în dosarul legat de arestarea interlopului Zaharia Kalaşov, poreclit „Şakro Tânărul“. Arestarea lui „Şakro Tânărul“ a iscat o luptă între Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) şi Comitetul de Anchetă, soldată cu arestarea vicepreşedintelui şi mai multor anchetatori ai instituţiei însărcinate cu principalele investigaţii în domeniul criminalităţii în Rusia. Aceştia au fost arestaţi pentru că ar fi închis ochii la activităţile influentului interlop în schimbul unei mite de un milion de dolari.
În paralel, Putin îşi numeşte persoane fidele în funcţii cheie. După ce a dispus în primăvara acestui an înfiinţarea Gărzii Naţionale şi l-a numit la conducerea acesteia pe fostul său bodyguard Viktor Zolotov, l-a promovat la începutul lui august la şefia Administraţiei Prezidenţiale Ruse pe discretul diplomat şi funcţionar de stat Anton Vaino în locul fostului KGB-ist Serghei Ivanov.
Ce mutări mai pregăteşte Kremlinul
Potrivit ediţiei de luni a cotidianului „Kommersant“, reforme majore urmează să fie efectuate în cadrul serviciilor de informaţii şi aplicare a legii în Rusia înainte de alegerile prezidenţiale din 2018. Aceste reforme vor duce la transformarea FSB în Ministerul Securităţii Statului (MGB), care va include totodată Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul Federal de Pază a Graniţelor, şi la revenirea Comitetului de Anchetă în subordinea Parchetului General, din care s-a desprins în 2011. Titulatura MGB nu a mai fost folosită de la moartea lui Stalin, în 1953, când instituţia de securitate cu acest nume a fost înlocuită cu KGB.
Şeful Comisiei de Anchetă, Aleksandr Bastrîkin, digeră greu loviturile aduse instituţiei sale şi îşi pregăteşte retragerea de conducerea acesteia, o plecare ce confirmă voinţa Kremlinului de a reînnoi cadrele şi de a-şi consolida puterea.
Tot în acest sens, Veaceslav Volodin, directorul adjunct al Administraţiei Prezidenţiale, ar urma să fie promovat în postul de preşedinte al Dumei de Stat în locul lui Serghei Narîşkin, care la rândul său va conduce serviciile secrete în contextul restructurării acestora, potrivit unor relatări din presa rusă.
Kremlinul intenţionează astfel să se debaraseze de cei deveniţi prea corupţi şi care ameninţau deja sistemul şi să aducă în locul lor o nouă generaţie de „siloviki“, comentează „La Tribune de Genève“.
Premisele au fost create deja. Rusia Unită a obţinut 343 de mandate dintre cele 450 ale Dumei de Stat şi urmează să conducă fără opoziţie până în 2021.