Dezastru în Rusia, infrastructura din epoca sovietică se prăbușește. Oamenii îngheață în case: „Nu este o surpriză"

0
Publicat:

Sistemele de încălzire se defectează în iarna grea din Rusia, lăsând mulți oameni să înghețe în case. O mare parte din infrastructura din epoca sovietică necesită modernizare. Dar Moscova continuă să cheltuiască pentru războiul din Ucraina.

În Siberia au fost -70 grade Celsius FOTO Shutterstock
În Siberia au fost -70 grade Celsius FOTO Shutterstock

Unele zone ale Rusiei se confruntă cu o iarnă neobișnuit de friguroasă - temperaturile din Siberia au atins -70 de grade Celsius în decembrie, scrie Yahoo News.

Condițiile de coșmar sunt înrăutățite și de faptul că infrastructura Rusiei este prost întreținută, multe dintre facilitățile sale datând din epoca sovietică, potrivit rapoartelor mass-media.

Acest lucru a provocat un val de defecțiuni la sistemele de încălzire centrală începând din decembrie, care a afectat chiar și unele carrtiere ale Moscovei și orașul Sankt Petersburg, a relatat The Bell, o publicație media rusă independentă, la 16 ianuarie.

Apă clocotită a curs pe străzi

Un incident grav a avut loc recent. Zeci de persoane au suferit arsuri în orașul Nijni Novgorod din vestul Rusiei, când o conductă mare de încălzire s-a spart, făcând ca apa clocotită să curgă pe străzi, a relatat DW, citând un canal de știri local pe Telegram. Conducta avariată a făcut, de asemenea, ca peste 3.000 de persoane să rămână fără acces la încălzire.

"Încă folosim infrastructura care a fost făcută în perioada sovietică", a declarat deputatul rus Svetlana Razvorotneva, care este membră a unui comitet național de inginerie urbană, potrivit DW. Aproximativ 40% din rețeaua de încălzire din țară trebuie înlocuită de urgență, a adăugat ea.

Cu toate acestea, finanțarea pentru utilitățile publice a reprezentat anul trecut doar 2,2% din cheltuielile totale ale Rusiei, potrivit Financial Times. În schimb, cheltuielile militare ale Moscovei au reprezentat aproximativ 21% din bugetul Rusiei în același an, potrivit Reuters.

Se întrevăd măsuri de austeritate

De asemenea, Rusia își mărește cheltuielile pentru apărare până la o treime din bugetul său în acest an, în condițiile în care războiul din Ucraina pare să intre în al treilea an, a declarat în octombrie Ministerul rus de Finanțe, potrivit Reuters.

Pe măsură ce costurile pentru război se adună, Kremlinul va trebui probabil să introducă măsuri de austeritate pentru a face față deficitului bugetar al Rusiei, au raportat luni serviciile secrete britanice.

Chiar și așa, liderul rus Vladimir Putin este încă aproape sigur că va câștiga un al cincilea mandat la alegerile prezidențiale din Rusia din martie.

"Oamenii sunt nemulțumiți de starea serviciilor publice, dar percep situația ca pe o boală cronică", a declarat pentru FT Denis Volkov, directorul Centrului Levada, o organizație de cercetare independentă. "Când se strică ceva, îi deranjează, dar nu este o surpriză".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite