Cum va arăta Rusia după Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

De la anexarea Crimeei, din 2014, Rusia lui Vladimir Putin a reprezentat, cel puţin în exterior, unul dintre cele mai stabile şi previzibile regimuri din lume – un guvern autoritar sprijinit de o combinaţie de represiune şi consimţământ în plan domestic.

Este aproape normal ca unele dintre cele mai mari minţi analitice ale ţării să analizeze cum va fi viaţa după plecarea lui Putin, care va avea loc în 2024: prezentul este prea deprimant ca să intre în discuţie, scrie Bloomberg.

Fundaţia Rusia Liberă, un think tank cu sediul la Washington, prezidată de fostul secretar de Stat adjunct David Kramer, a publicat de curând un raport de 170 de pagini care prezintă felul în care ţara ar putea să arate în 2030. Autorii includ opiniile unora dintre cei mai intuitivi comentatori anti-Putin din prezent: analistul politic Alexander Morozov, expertul media Vasili Gatov, economiştii Vladimir Milov şi Stanislav Inozenţev, antropologul Denis Sokolov şi expertul în energie Ilya Zaslavski.

Deşi raportul nu încearcă să mascheze diferenţele clare de opinie ale autorilor, există un consens referitor la punctele-cheie de tensiune din viitorul apropiat al Rusiei.

Rusia va continua să depindă de exporturile de energie

În ciuda discuţiilor numeroase referitoare la reducerea dependenţei ţării de exporturile de petrol şi gaze naturale, acestea au reprezentat 40 la sută din veniturile bugetare în 2017, cu 25 la sută mai mult decât în 2000. Însă acest model va fi ameninţat de ascensiunea autovehiculelor electrice, competiţia crescândă de pe piaţa globală a gazelor naturale şi cererea mai mică pentru cărbune, a treia resursă exportată a Rusiei. Niciunul dintre autorii raportului nu se aşteaptă ca dependenţa de energie să fie depăşită, însă nici nu prevăd o criză energetică înainte de anul 2024. Însă dacă preţul petrolului va scădea sub 30 de dolari pentru o perioadă mai lungă de timp, sancţiunile occidentale ar putea deveni prea severe pentru orice regim care va urma.

Rusia va ajunge din ce în ce mai mult sub influenţa Chinei

Alianţa dintre cele două state se va întări, Rusia furnizând mai multă materie primă şi China mai multe bunuri industriale. Cooperarea militară extinsă a celor două ţări ar putea fi întărită de poziţionarea lor împotriva SUA. Cel mai probabil scenariu menţionat în raport este faptul că Rusia va deveni un satelit al Chinei, sporindu-i puterea militară şi permiţând, treptat, ca piaţa sa domestică să fie subordonată. Atât sancţiunile occidentale, cât şi confruntarea SUA cu Beijingul fac acest rezultat mai probabil, în ciuda lipsei de popularitate în plan intern a unei astfel de alianţe.

Fără aventuri militare costisitoare, dar atenţie la Belarus şi Kazahstan

Niciunul dintre autori nu se aşteaptă ca Rusia să facă mişcări militare agresive împotriva statelor baltice, dar Belarusul ar putea deveni o ţintă atractivă şi populară în plan domestic, dacă Putin ar vrea să stea la putere şi după 2024, ca şef al unui stat unificat. Separat, dacă Kazahstanul alege să aibă legături mai strânse cu China sau Turcia, i-ar răpi Rusiei unul dintre tampoanele sale de securitate. Asfel, autorii raportului văd Belarusul şi Kazahstanul ca fiind ţinte mai probabile ale ingerinţelor ruse decât orice altă ţară, cel puţin pentru că sunt nesiguri în legătură cu adevărata forţă militară a Moscovei şi popularitatea domestică a agresiunii militare.

Fără rebeliunea elitelor

În ceea ce priveşte acest subiect, viziunile sunt diferite. Unii autori se aşteaptă la o lipsă de loialitate din ce în ce mai mare faţă de Moscova la nivel regional, în timp ce alţii sunt pesimişti. Aceştia din urmă consideră că toate părţile instituţionale, de la afaceri la armată, sunt prea avantajate de status-quo, ca să se răzvrătească. Niciunul dintre autori nu crede că sancţiunile vestice pot duce la apariţia vreunei facţiuni în interiorul elitei ruse, pentru a se răzvrăti împotriva lui Putin, pentru că toată armata este controlată de către oamenii preşedintelui.

Imaginea generală care transpare din raport este cea a unui sistem matur şi stabil orientat către o succesiune relativ uşoară, atunci când Putin se va retrage. Pentru Occident, cel mai bun rezultat ar fi dacă o Rusie încă autoritară şi centralizată ar decide, din propriul interes, să fie mai puţin agresivă în exterior, renunţând la proiectul estului Ucrainei şi abandonând tentativele de a semăna neînţelegeri în Occident, prin propagandă şi activitate cibernetică.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite