Cum cad tinerii ruşi anti-Putin în capcana FSB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul secret al Federaţiei Ruse (FSB) are un plan bine pus la punct pentru a-i potoli pe tinerii care i se opun lui Vladimir Putin, aflat la putere de aproape 20 de ani.

Un grup de zece tineri a trăit pe propria piele cum e să cazi în capcana întinsă de FSB contestatarilor liderului de la Kremlin. 

Acum riscă până la zece ani de închisoare pentru acuzaţii de extremism formulate în baza unei legi din 2014, anul anexării Peninsulei Crimeea şi izbucnirii conflictului armat din estul Ucrainei.

De la „Noua Grandoare“ la închisoare

Anna Pavlikova, în vârstă de 18 ani, şi Maria Dubovik, în vârstă de 19 ani, se află de cinci luni în detenţie pentru că au îndrăznit să nu fie de acord cu actuala putere de la Moscova. Cele două studente şi alte opt persoane din anturajul lor au ajuns după gratii în urma unui scenariu bine rodat de FSB, fostul KGB.

Omul FSB din acest scenariu s-a numit Ruslan, înfăţişat într-un bărbat carismatic de aproximativ 30 de ani, scrie platforma rusă Mediazona, potrivit cotidianului francez Le Point. 

Misiunea sa a fost de a găsi opozanţi tineri şi activi şi de a monta acuzaţii de „extremism“ împotriva lor.

Metoda folosită aduce aminte de vremurile sovietice. 

Ruslan şi-a reperat victimele în noiembrie anul trecut, pe Telegram. Apoi le-a întâlnit „din întâmplare“ într-un restaurant McDonald’s din Moscova între două mitinguri ale opoziţiei. 

Le-a câştigat repede încrederea, arătându-se deopotrivă informat şi un mare contestatar al lui Putin. Pe măsura înaintării discuţiei, a propus înfiinţarea unei mişcări politice. 

Au convenit să o numească „Noua Grandoare“ şi să organizeze reuniuni în secret. 

Agentul s-a manifestat destul de activ, venind continuu cu idei. A făcut rost de un local, iar prima reuniune a avut loc în decembrie.

Atunci s-a decis, la iniţiativa lui Ruslan, redactarea unui program politic şi crearea a cinci departamente în cadrul mişcării, şi anume finanţe, juridic, comunicare, recrutare şi operaţiuni active. 

Au deschis şi un canal pe YouTube, pentru creşterea vizibilităţii. „Este necesar pentru a-i face pe alţii să înţeleagă că nu suntem singuri“, explica Ruslan.

„Un provocator cinic“

Bărbatul şi-a făcut excelent treaba. Fiecare iniţiativă venită din partea lui şi urmată de ceilalţi este pedepsită de legea anti-extremism adoptată în 2014 de legislatorii ruşi pentru a-i ţine sub control pe tinerii dornici de proteste. 

Într-o situaţie precum cea creată de Ruslan, un judecător nu poate hotărî decât că este un „complot contra ordinii constituţionale ruse“.

Din spatele gratiilor, membrii „Noii Grandori“ spun că sunt nevinovaţi. „Un provocator cinic m-a înfundat“, se revoltă într-o scrisoare Dmitri Poletaiev, care s-a alăturat grupului după ce a găsit un fluturaş în cutia sa poştală. La rândul lor, mamele Annei şi Mariei îl întreabă pe Putin: „Oare serviciile voastre nu au altceva mai bun de făcut decât să aresteze adolescenţi?“. 

Cazul a înfuriat opoziţia rusă. La 15 august, sute de persoane au organizat un marş în susţinerea celor zece tineri ajunşi din naivitate în mrejele FSB. În septembrie, ei urmează să fie aduşi din nou în faţa instanţei. În schimb, Ruslan a dispărut din peisaj, acum căutând probabil o nouă pradă.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite