CPI a emis mandate de arestare împotriva a doi comandanți ruși, printre care cel al Flotei Ruse din Marea Neagră

0
Publicat:

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat marţi că a emis mandate de arestare împotriva a doi comandanţi ai armatei ruse acuzați de crime de război în Ucraina.

Amiralul Viktor Sokolov FOTO Profimedia
Amiralul Viktor Sokolov FOTO Profimedia

Cei doi acuzați sunt comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră, amiralul Viktor Sokolov, şi comandantul aviaţiei cu rază lungă de acţiune din cadrul Forţelor Aerospaţiale Ruse, generalul locotenent Serghei Kobilaci.

Comandanții Sokolov și Kobilaci sunt declarați responsabili pentru dirijarea de atacuri asupra bunurilor civile şi provocarea de „pagube accidentale excesive civililor sau bunurilor cu caracter civil”, care constituie crime de război, afirmă CPI.  Cei doi ofiţeri sunt de asemenea presupuşi responsabili pentru „acte inumane” calificate drept crime împotriva umanităţii.

„Există motive rezonabile pentru a crede că ei poartă o responsabilitate penală individuală pentru crimele sus-menţionate”, subliniază CPI.

Atacurile ruse asupra reţelei electrice ucrainene au făcut rău populaţiei civile şi au provocat pagube disproporţionate în raport cu orice avantaj militar aşteptat, justifică această instanţă, potrivit Agerpres.

CPI a emis în 2023 un mandat de arestare şi împotriva lui Vladimir Putin pentru rolul său în deportarea unor copii din Ucraina.

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mîhailo Podoliak, a descris decizia CPI de emitere a mandatelor de arestare împotriva celor doi comandanţi militari ruşi drept „extrem de simbolică”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite