Rusia bolnavă. Cazul satanistului canibal grațiat de Putin: cum se justifică Kremlinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a apărat miercuri politica grațierii pușcăriașilor care au supraviețuit războiului din Ucraina, fapt ce stârnește temeri în rândul familiilor victimelor.

Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Dmitri Peskov FOTO Profimedia

Presa rusă neafiliată Kremlinului a dezvăluit eliberarea unui bărbat ce fusese condamnat pentru omucideri sataniste şi canibale.

Nikolai Ogolobiak, condamnat la 20 de ani de închisoare în 2010, a fost graţiat de dictatorul Vladimir Putin şi s-a întors acasă la începutul acestei luni.

Informația a fost furnizată inițial de site-ul ştiri 76.ru, din regiunea Iaroslavl, unde Ogolobiak și-a comis crimele.

Această graţiere şi cele ale altor condamnaţi, printre care unul dintre complicii la asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, au declanşat o timidă dezbatere în Rusia cu privire la oportunitatea acestei politici, notează AFP, potrivit Agerpres.

Întrebat cu privire la acest subiect încă o dată miercuri, Peskov a apărat cu vehemență politică grațierii tuturor criminalilor în cazul participării la războiul din Ucraina.

„Problema nu este una nouă, ea a fost pusă de mai multe ori şi în prezent toată lumea se uită cu atenţie la aceste liste de persoane graţiate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Însă eu repet, este vorba de condiţii (de graţiere, n. red.) precise, legate de o prezenţă în prima linie, de o anumită perioadă de timp în prima linie, de o participare la grupuri de asalt, şi abia după aceasta are loc graţierea”, a continuat el, adăugând că nu există „nicio revizuire” a acestei politici.

Familii ale victimelor în alte dosare au denunţat această măsură, cu atât mai mult cu cât nu au fost prevenite în legătură cu eliberările. De altfel, odată eliberați, unii dintre foștii pușcăriași și-au reluat crimele.

Zeci de mii de deţinuţi ruşi au fost trimişi pe câmpul de luptă din Ucraina, adesea în cadrul unor formaţiuni paramilitare precum Wagner. Dacă supravieţuiesc după şase luni de lupte, ei sunt eligibili pentru graţiere, precizează AFP.

Foștii pușcăriași sunt plasați de regulă în cele mai periculoase sectoarele ale frontului, ca și carne de tun, după cum a declarat răposatul șef al Wagner, Evgheni Prigojin.

Nikolai Ogolibiak, 33 de ani, ar fi o persoană cu handicap acum după ce a fost grav rănit în lupte.

El şi alţi cinci tineri, toţi adolescenţi în momentul faptelor şi care susţineau că fac parte dintr-o sectă satanistă, au fost condamnaţi pentru uciderea ritualică a patru adolescenţi pe care ei îi dezmembraseră înainte de a mânca bucăţi din cadavrele lor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite