Cel puţin cinci oameni de afaceri ruşi proeminenţi au murit în circumstanţe misterioase. Patru dintre morţi erau legaţi de gigantul energetic de stat rus Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul vicepreşedinte al Gazprombank Vladislav Avaev a fost găsit mort împreună cu soţia şi fiica sa în apartamentul său din Moscova pe 18 aprilie
Fostul vicepreşedinte al Gazprombank Vladislav Avaev a fost găsit mort împreună cu soţia şi fiica sa în apartamentul său din Moscova pe 18 aprilie

Cel puţin cinci oameni de afaceri ruşi proeminenţi s-au sinucis de la sfârşitul lunii ianuarie, trei dintre ei ucidendu-şi membrii familiei înainte de a-şi lua viaţa, relatează CNN . Patru dintre morţi erau legaţi de gigantul energetic de stat rus Gazprom sau de una dintre filialele sale.

Potrivit agenţiei de stat ruse RIA Novosti, pe 30 ianuarie 2022, un manager de top al Gazprom a fost găsit mort în satul Leninski de lângă Leningrad.

RIA a scris că la faţa locului a fost găsit un bilet de adio şi că anchetatorii investigau moartea ca sinucidere. Compania naţională de televiziune şi radio rusă RenTV l-a identificat pe bărbat drept Leonid Şulman, şeful departamentului de transport al Gazprom Invest.

La doar o lună după aceea, un alt manager de top al Gazprom a fost găsit mort în acelaşi sat. Aleksandru Tiulakov. Ziarul independent rus Novaia Gazeta a scris că acesta s-a sinucis.

CNN a contactat Comitetul de Investigaţii al Rusiei pentru a comenta cele două cazuri, dar nu a primit niciun răspuns.

Mikhail Watford, un miliardar rus născut în Ucraina, a fost găsit mort în casa sa din comitatul englez Surrey, pe 28 februarie.

Poliţia din Surrey a declarat pentru CNN că moartea este investigată şi că o audiere va avea loc pe 29 iulie.

Un alt om de afaceri rus, Vasili Melnikov, a fost găsit mort, împreună cu familia, la Nijni Novgorod, la sfârşitul lunii martie, potrivit ziarului rus Kommersant.

Melnikov deţinea compania MedStom, care producea produse medicale. Pe 23 martie, au fost găsite răni de înjunghiere la un bărbat de 43 de ani, la soţia lui de 41 de ani şi la doi copii de 4 şi 10 ani, potrivit Comitetului de Investigaţie al Rusiei.

Comitetul nu a dat numele lui Melnikov, dar vârsta morţilor şi locul incidentului corespund celor scrise de Kommersant.

„Anchetatorii iau în considerare mai multe versiuni pentru ceea ce s-a întâmplat, inclusiv uciderea copiilor şi a soţiei de către capul familiei, urmată de sinucidere”, a spus comisia.

La începutul acestei luni, încă doi oameni de afaceri ruşi au murit în cazuri aparente de crimă şi sinucidere.

Fostul vicepreşedinte al Gazprombank Vladislav Avaev a fost găsit mort împreună cu soţia şi fiica sa în apartamentul său din Moscova pe 18 aprilie, a informat agenţia de ştiri rusă TASS.

Citând o sursă judiciarăi, TASS a spus că autorităţile investighează moartea soţilor Avayev ca o crimă-sinucidere.

Iulia Ivanova, purtătoarea de cuvânt a Comitetului de investigaţie pentru Moscova, a declarat pentru TASS că o rudă a descoperit cadavrele soţilor Avaev după ce şoferul şi dădaca familiei au spus că nu pot să-i contacteze telefonic sau să intre în apartament, deoarece uşa era încuiată din interior.

Igor Volobuev, un fost vicepreşedinte al Gazprombank , care a părăsit recent Rusia pentru Ucraina, a declarat pentru CNN că nu crede că Avaev s-a sinucis.

„Meseria lui era să facă private banking, adică să se ocupe de clienţi VIP. S-a ocupat de sume foarte mari de bani. Deci s-a sinucis? Nu cred”, a declarat Volobuev pentru CNN.

Doar o zi mai târziu, pe 19 aprilie, Serghei Protosenia, fostul şef al companiei de gaze Novatek, deţinută parţial de Gazprom, a fost găsit mort la nord de Barcelona. Cadavrele soţiei şi fiicei sale au fost găsite în apropiere, a declarat săptămâna trecută pentru CNN o sursă oficială apropiată anchetei.

Protesenia, soţia şi fiica sa au fost găsite în casa lor din Lloret de Mar, o staţiune mediteraneană de lângă Barcelona.

Potrivit sursei, cadavrele a două femei cu semne de violenţă au fost găsite în locuinţa luxoasă a familiei, în timp ce cadavrul lui Protosenia a fost găsit în grădina de afară. Cazul este investigat ca o dublă omucidere şi ulterior sinucidere .

Vorbind pentru Daily Mail, fiul lui Protosenia a pus la îndoială versiunea evenimentelor, sugerând că în schimb tatăl său a fost ucis.

„A iubit-o pe mama mea şi mai ales pe Maria, sora mea. Ea era prinţesa lui. Nu putea niciodată să facă nimic pentru a-i răni. Nu ştiu ce s-a întâmplat în acea noapte, dar ştiu că tatăl meu nu le-a făcut rău”, a spus Fiodor Protosenia, care era plecat de acasă în momentul crimei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite