Câţi bani au scos din Rusia oligarhii ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fuga de capital rusesc egalează deja întreaga avuţie a tuturor gospodăriilor din Rusia, potrivit unui nou raport al Biroului Naţional de Cercetări Economice din Statele Unite – o tendinţă care a adus inegalitatea de venituri din Rusia la un nou nivel.

Biroul Naţional de Cercetări Economice din Statele Unite arată într-un raport publicat recent că 1% din ruşi, cei mai bogaţi, au în proprietate în prezent 25% din bogăţia ţării, un fenomen legat de fuga capitalului, accelerată în ultimii ani.

„Există tot atâta bogăţie financiară rusească în străinătate – în Statele Unite, Elveţia, Cipru şi alte zone off-shore – câtă are toată populaţia din Rusia propriu-zisă”, spune raportul.

Bogăţia depozitată astăzi în afara ţării de ruşii bogaţi este acum de trei ori mai mare decât rezervele oficiale valutare ale ţării, mai spune raportul citat de europa liberă.

Concentrarea de bogăţie în mâinile procentului de ruşi bogaţi este acum comparabilă cu nivelul din Statele Unite şi mult deasupra celui din Franţa, de exemplu.

Autorii raportului, printre care se numără cunoscutul economist Thomas Piketty, spun că au folosit pentru redactarea lui date statistice naţionale, sondaje, clasamente financiare şi date impozitare, inclusiv unele noi, despre cei care plătesc cele mai mari impozite. Ei spun că rapoartele oficiale ruseşti existente subestimează mult nivelul de inegalitate financiară din societatea rusă.

Firma care a creat raportul, NBER, este o grupare privată de cercetători considerată arbitrul oficial al ciclurilor economice din Statele Unite – recesiuni şi creşteri.

Inegalitatea de venituri rusească, spun autorii raportului, se deosebeşte mult de cea din alte foste ţări comuniste, dar şi de cea din China, un fapt datorat modului specific în care a trecut Rusia la economia de piaţă după comunism.

După turbulenţii ani 1990, în care a avut loc şi o prăbuşire a rublei în 1998, economia ţării s-a stabilizat la începutul anilor 2000, accelerându-şi apoi creşterea pe fondul scumpirii petrolului.

Autorii raportului spun că „eşecul dramatic al comunismului sovietic şi al ideologiei egalitariste” a creat în parte condiţiile pentru acceptarea de către ruşi a inegalităţilor ridicate de venituri şi a concentrării bogăţiei particulare în mâinile unui grup relativ restrâns de oameni.

„De fapt, inegalitatea extremă pare acceptabilă în Rusia, atâta vreme cât miliardarii şi oligarhii se prezintă drept fideli statului rus şi interesul naţional, aşa cum este perceput de el de mase. Rămâne de văzut dacă acest echilibru fragil va rezista în anii şi deceniile care vin”, se spune în raport.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite