„Bucătarul lui Putin” se plânge din nou de lipsa de muniţie pentru mercenarii săi din Ucraina: „Trădare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni sunt în prima linie pe frontul din estul Ucrainei, s-a plâns din nou de lipsă de muniţii, punând pe seama unei posibile "trădări" întârzierile în livrări.

Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin FOTO Captură Telegraph
Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin FOTO Captură Telegraph

"Au fost date ordine pentru livrare la 23 februarie. Însă până în acest moment majoritatea muniţiilor nu au fost trimise", a declarat Prigojin într-un mesaj publicat duminică seară pe reţelele de socializare.

El a evocat două motive posibile pentru a explica această întârziere: "Birocraţia obişnuită şi o trădare".

Combatanţii Wagner sunt în prima linie în lupta pentru Bahmut, oraş din estul Ucrainei pe care Rusia încearcă să îl ocupe de mai multe luni şi unde forţele Moscovei şi cele ale Kievului au suferit pierderi grele.

Luna trecută, Prigojin şi-a înmulţit criticile virulente la adresa ministrului apărării rus, Serghei Şoigu, şi a şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, acuzându-i de "trădare" prin refuzul de a furniza muniţie grupului Wagner.

Câteva zile mai târziu, Prigojin a anunţat că vor fi livrate muniţii în cele din urmă.

Semn că tensiunile persistă, într-un video publicat în weekend, Prigojin a părut să atenţioneze armata rusă, afirmând că, în cazul în care "Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front s-ar prăbuşi".

"S-ar prăbuşi până la frontierele cu Rusia, poate chiar şi mai departe. La modul general, situaţia nu ar fi cea mai plăcută", a adăugat el.

În ciuda tensiunilor puternice dintre Wagner şi armată, forţele ruse au avansat în ultimele zile în jurul Bahmutului, ameninţând să încercuiască acest oraş pe care ucrainenii continuă să îl apere cu înverşunare.

Duminică, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de experţi americani, a estimat că forţele ucrainene sunt "cel mai probabil pe punctul de a efectua o retragere tactică de o amploare limitată" la Bahmut.

În timp ce unii analişti se întreabă despre interesul ucrainenilor de a se agăţa de acest oraş în prezent devastat, ISW a estimat că apărarea Bahmutului rămâne "sensibilă din punct de vedere strategic", deoarece ea "continuă să epuizeze efectivele şi echipamentele Rusiei".

"Este improbabil ca forţele ucrainene să se retragă dintr-o dată de la Bahmut şi este posibil ca ele să continue o retragere progresivă luptând în acelaşi timp, pentru a epuiza forţele ruse prin lupte urbane" unde forţele de apărare sunt "în mod tradiţional avantajate", conform Agerpres.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite