BBC Rusia şi Mediazona au identificat 45.000 dintre soldaţii ruşi ucişi în aproape doi ani de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-ul rus Mediazona şi BBC Rsuia au anunţat că au identificat, într-o anchetă comună publicată miercuri, circa 45.000 dintre soldaţii ruşi ucişi de la declanşarea războiului împotriva Ucrainei, în urmă cu doi ani, informează France Presse, preluat de Agerpres.

Soldat rus la Avdiivka FOTO PROFIMEDIA
Soldat rus la Avdiivka FOTO PROFIMEDIA

Bilanţul, din perioada 24 februarie 2022-20 februarie 2024, nu se doreşte unul exhaustiv, însă cele două media susţin că au identificat 45.123 de soldaţi ruşi ucişi, exploatând surse liber accesibile precum notificări de deces, comunicate ale autorităţilor locale, necrologuri apărute în mass-media sau pe reţelele sociale.

Cele două media subliniază că bilanţul real este în mod cert mult mai dramatic. El ar putea fi de două ori mai mare, estimează emisia în limba rusă a BBC.

Potrivit acestei surse, "două treimi dintre morţi nu aveau nicio legătură cu armata înainte de invazie". Prin urmare, este vorba de persoane mobilizate, de voluntari, de combatanţi ai unor companii militare private sau de deţinuţi care s-au înrolat în unităţi de luptă în schimbul unei amnistii.

Cel mai recent bilanţ oficial rus datează din septembrie 2022, când ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a admis moartea a 5.937 de militari ruşi.

În august anul trecut, New York Times evalua, citând oficiali americani, pierderile de militari ruşi la 120.000 de morţi. Pe 29 ianuarie anul curent, într-un răspuns scris la interpelarea unui parlamentar, ministrul britanic al apărării, James Heappey, evalua pierderile de partea rusă la peste 350.000 de morţi şi răniţi.

În 2023, BBC Russian a informat că a observat o creştere a pierderilor de militari ruşi săptămânale, începând din octombrie anul trecut, în momentul în care forţele Moscovei lansau o ofensivă de amploare pentru a ocupa Avdiivka, oraş capturat săptămâna trecută, după aproape patru ani de lupte.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite