Atentat dejucat în Rusia, într-un depozit de armament chimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de ordine ruse au anunţat marţi că au dejucat un atentat pregătit de către doi presupuşi islamişti într-un depozit de arme chimice care urmează să fie distruse, în regiunea Kirov, la aproximativ 900 de kilometri est de Moscova, relatează AFP.

Atentatul, care era planificat din septembrie de către două persoane provenind din Caucazul de Nord în depozitul de armament chimic de la Maradîkovski, în satul Mirnîi, "putea să creeze un pericol de moarte pentru sute de persoane", a anunţat marţi Comitetul rus de anchetă într-un comunicat.

Cei doi suspecţi, în vârstă de 19 şi 21 de ani, aparent "adepţi ai wahhabismului" (islam radical), au fost arestaţi, potrivit aceleiaşi surse.

Atentatul urma să fie comis cu ajutorul unui "dispozitiv exploziv artizanal", ale cărui componente au fost confiscate de către poliţie în cursul unor percheziţii într-un imobil nelocuit din regiune.

Poliţiştii au confiscat totodată cărţi cu caracter extermist la domiciliul suspecţilor, potrivit Comitetului.

O anchetă pentru "pregătirea unui atentat terorist" a fost, de asemenea, deschisă, se arată mai în comunicat.

Caucazul rus, regiunea de sud a Rusiei, este teatrul unor atacuri aproape zilnice.

Rebeliunea islamistă din Caucaz a revendicat atât atentatul sinucigaş comis pe 24 ianuarie 2011 în Aeroportul Moscova-Domodedovo, care s-a soldat cu 37 de morţi, cât şi pe cele comise la metroul din Moscova în martie 2010, soldate cu 40 de morţi.

După Primul Război din Cecenia (1994-1996) între forţele ruse şi separatişti, rebeliunea s-a islamizat în mod progresiv şi s-a extins tot mai mult în afara frontierelor cecene, transformându-se la mijlocul anilor 2000 într-o mişcare islamistă armată activă în tot Caucazul de Nord.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite