Armata rusă plasează detașamente anti-retragere în spatele liniilor de front din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata rusă desfășoară unități care amenință să împuște soldații aflați în retragere, al căror moral este scăzut, afirmă Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa de vineri asupra războiului din Ucraina.

Soldați ruși FOTO AFP
Soldați ruși FOTO AFP

Potrivit sursei citate, generalii ruși au decis să instaleze „trupe de barieră” pentru a preveni dezertările și retragerile de pe front și a continua ofensiva indiferent de pierderile umane.

Generalii ruși au autorizat chiar și împușcarea soldaților în retragere în cazul în care aceștia nu țin cont de avertismentul de a rămâne pe poziții chiar și atunci când sunt într-un real pericol în fața contraofensivei ucrainene.

Tactica de a amenința dezertorii arată probabil că soldații ruși sunt indisciplinați și au moralul scăzut, apreciază Ministerul britanic al Apărării.

Acum câteva zile, serviciile secrete ucrainene au făcut publică o conversație telefonică interceptată în care un soldat rus îi spune soției sale că a fost plasat în spatele unei linii de front pentru a împușca dezertori.

„Au adus pușcăriași aici, dar i-au trimis undeva pe front. Și stăm aici pe post de detașament care blochează retragerea. Dacă cineva fuge înapoi, îl eliminăm”, spune soldatul rus.

„Ce coșmar!”, a reacționat soția sa.

Așa-numitele detașamente anti-retragere sunt folosite de ruși încă din august 1918, pe atunci din ordinul comisarului de război Leon Troțki. Acesta i-a transmis la acea vreme comandantului Armatei 1 să-și plaseze oamenii în spatele primei linii pentru a trage în soldați în caz de dezertări sau de retrageri neautorizate. Tactica a fost aplicată din nou la scară largă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub conducerea fostului dictator sovietic Iosif Visarionovici Stalin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite