Voronin spune că Erdogan a condiţionat vizita sa la Chişinău cu expulzarea celor şapte profesori turci: Cu ce ocazie a venit cu aşa dragoste?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, consideră că preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a condiţionat vizita sa în Republica Moldova cu expulzarea celor şapte profesori turci de la Liceul Orizont.

„Se vede că Erdogan a zis: „eu o să vin la tine (la Igor Dodon), o să tăiem panglica (la inaugurarea clădirii Preşedinţiei) după ce turcii ajung la noi”. Numai pedagogii de la Orizont au fost transmişi în puşcărie şi Erdogan în sfârsit a venit. Cu ce ocazie a venit cu aşa dragoste? De unde? Din ce parte?”, a declarat Vladimir Voronin la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

Preşedintele PCRM susţine că expulzarea profesorilor turci „putea fi abolită prin faptul că acest preşedinte Dodon are dreptul să ofere cetăţenie”.

„Departamentul de Migraţie şi Azil are dreptul să ofere azil vremelnic. De ce nu s-a oferit nici din partea preşedintelui şi nici din partea acestui azil?”, a afirmat Voronin.

Potrivit lui, este vorba despre „o întelegere”. De aceea, nu le-a oferit cetăţenie şi nici azil. Când a devenit preşedinte Dodon, s-a ocupat de Băsescu, i-a retras cetăţenia. Ieri, la Dodon a apărut şi un Mercedes nou. Sunt şi fondurile acestea ale soţiilor”, a mai adăugat comunistul.

De menţionat că Recep Erdogan a venit în Republica Moldova la invitaţia lui Igor Dodon, care la invitat pe liderul de la Ankara să participe la inaugurarea clădiri Preşedinţiei, devastată în urma protestelor din aprilie 2009. Preşedinţia a fost reparată din banii Turciei, tot la solicitarea lui Igor Dodon. Guvernul turc a oferit în acest sens 10 milioane de euro.

După întrevederea cu premierul Pavel Filip, Recep Erdogan a declarat că este dispus să repare şi Circul din Chişinău, aflat de mai mulţi ani în ruine. De asemenea, preşedintele turc a avut o întâlnire şi cu liderul PDM, controversatul om ade afaceri Vlad Plahotniuc.

Relatând despre prima zi a vizitei lui Recep Tayyip Erdogan la Chişinău, varianta electronica a ziarului turc „Anadolu post” scrie că „preşedintele turc a spus miercuri că ţara aşteaptă sprijinul „fără ezitare” al Moldovei în lupta împotriva Organizaţiei Teroriste Fetullah (FETO)”, notează IPN.

Opoziţia de la Chişinău susţine că aceste „daruri” din partea lui Erdogan sunt o răsplată pentru decizia autorităţilor moldovene de a-i expulza pe cei şapte profesori turci de la Liceul Orizont, care ar avea tangenţe cu Fethullah Gullen, cel considerat de Erdogan drept duşman şi vinovat de tentativă de lovitură de stat din Turca.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scrie că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci sunt, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi afirmă că „operaţiunea privind expulzarea conducerii Liceului Teoretic Orizont ridică semne de întrebare”. În opinia sa, într-un stat de drept asemenea decizii trebuie să fie bazate pe dovezi clare, nu doar suspiciuni, precum că aceşti profesori aveau legături sau finanţau organizaţii islamiste.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertizează autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din ţară a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizon.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizon, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite