Vom avea monede de argint cu imaginea lui Andrei Lupan, cu Miorița, Biserica Măzărache. Lista continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de mâine, Banca Naţională a Moldovei (BNM) pune în circulaţie șapte monede comemorative de argint, ca mijloc de plată şi în scop numismatic.

Seria „Personalităţi" va fi completată cu moneda consacrată marcării a 100 de ani de la naşterea poetului şi publicistului Andrei Lupan, creaţia căruia constituie o reflectare a realităţii postbelice din Basarabia. Moneda are valoarea nominală de 50 lei, greutatea de 13 grame şi tirajul de 500 de exemplare, scrie Info-Prim Neo.

La împlinirea a 160 de ani de la publicarea baladei „Mioriţa", seria „Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei" va fi suplimentată cu o monedă care redă imaginea Mioriţei şi a păstorului sub un soare stilizat. Moneda are valoarea nominală de 50 lei, greutatea de 16,5 grame şi tirajul de 2000 de exemplare. Alte două monede cu aceleaşi caracteristici şi valoare nominală prezintă Mănăstirea Butuceni şi Cetatea Soroca, remarcabile vestigii culturale ale Moldovei. Acestea completează seriile „Mănăstirile Moldovei" şi „Monumentele Moldovei".

Moneda „Biserica Măzărache din Chişinău", cu valoarea nominală de 50 de lei, greutatea de 16,5 grame şi tirajul de 1000 de exemplare completează seria „Locaşuri sfinte".

Tot pe 10 octombrie vor fi puse în circulaţie şi monedele „Vidra" şi „Papucul-doamnei" din seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova". Monedele, cu valoarea nominală de 50 lei, cântăresc 16,5 grame şi au tirajul de 1000 de exemplare fiecare.

Vânzarea monedelor comemorative se va efectua prin intermediul Băncii Naţionale a Moldovei şi al băncilor licenţiate. Acestea vor stabili în mod independent preţul, care poate depăşi doar cu trei la sută pe cel stabilit de Banca Naţională a Moldovei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite