Viorel Cibotaru: Vizita la Chişinău a preşedintelui Germaniei demonstrează o deschidere fără precedent faţă de noua guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Cibotaru FOTO IPN
Viorel Cibotaru FOTO IPN

Vizita preşedintelui german la Chişinău este o dovadă în plus că Republica Moldova a revenit în sfera de interese a celor mai importante cancelarii europene. Mai mult, partenerii externi acordă, din nou, credit de încredere şi ajutoare financiare Republicii Moldova pentru că văd în actuala guvernare o nouă speranţă de modernizare a ţării, notează IPN.

Opiniile au fost exprimate de comentatorii politici în timpul unei emisiuni la TVR Moldova. Potrivit experţilor, noua conducere a Republicii Moldova a căpătat atât credibilitate, cât şi legitimitate în faţa partenerilor externi.

Potrivit directorului Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, vizita la Chişinău a preşedintelui Germaniei, un stat cheie al Uniunii Europene, demonstrează o deschidere fără precedent faţă de noua guvernare şi reformele anunţate de aceasta.

„A fost restabilită credibilitatea şi legitimitatea guvernării de la Chişinău, iar perspectivele sunt foarte clare, este clar vectorul extern pe care-l promovează această guvernare. Nemţii sunt foarte pragmatici în relaţiile cu alte ţări, de asta nu se avântă cu proiecte frumoase, dar greu realizabile, în primul rând, din cauza stării societăţii noastre, există presiunea problemei demografice, degradarea resurselor naturale. În Republica Moldova lucrurile merg într-o direcţie favorabilă, iar această vizită vine să cosolideze această imagine”, a spus Viorel Cibotaru în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Şi de la Bucureşti, relaţia Republica Moldova- Uniunea Europeană este privită cu mult optimism. Preşedintele Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, spune că vizitele la Chişinău a celor mai importanţi lideri europeni reprezintă un semnal clar că UE vrea să contribuie la transformarea Republicii Moldova într-un stat prosper şi democratic.

„Este un semn clar că Republica Moldova a revenit pe harta Europei şi pe agenda Uniunii Europene. Se observă o nouă speranţă a partenerilor externi în modernizarea Republicii Moldova, acum există şansa ca Republica Moldova să redevină povestea de succes a Parteneriatului Estic. Toţi liderii şi toate organismele internaţionale au oferit deja elemente concrete de ajutor Republicii Moldova, ceea ce pe vremea lui Igor Dodon nu se întâmpla, e vorba de ajutoare financiare, extrem de importante pentru o ţară încă falimentară, e vorba de vaccinuri şi echipamente medicale. Cu toată retorica socialistă, lucrurile din acest punct de vedere sunt clare, Uniunea Europeană oferă sprijin concret Republici Moldova”, a spus Iulian Fota.

În timpul vizitei sale oficiale la Chişinău, preşedintele Frank-Walter Steinmeier a anunţat că Germania acordă Republicii Moldova un suport financiar în valoare de 10 milioane de euro. De-a lungul timpului, Germania a susţinut în Republica Moldova proiecte de dezvoltare în valoare totală de 290 de milioane de euro.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite