VIDEO Probleme cu WC-ul spaţial. Cosmonauţii ruşi, obligaţi să meargă mai rar la toaletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmonauţii ruşi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI) ar putea merge mai rar la toaletă după ce pierderea săptămâna trecută a unui vehicul de aprovizionare fără pilot a lăsat echipajul fără pungi de de depozitare a deşeurilor, informează agenţia Interfax

.”De obicei aceste articole sunt înlocuite după utilizare. Acum, însă, pentru a nu avea probleme şi mai mari, cei din spaţiu sunt nevoiţi să le folosească mai mult timp, la cererea noastră”, a declarat pentru Interfax o sursă anonimă din cadrul industriei spaţiale.

Noile provizii trebuiau să ajungă pe staţia internaţională săptămâna trecută, însă capsula cargo automată ”Progress 59” a agenţiei spaţiale ruse Roskosmos care a fost lansată pentru a le aduce, a fost declarată pierdută la puţin timp după ce a ajuns în spaţiu. Vehiculul spaţial avea la bord peste trei tone de marfă. Potrivit Interfax, o tonă conţinea provizii de supravieţuire, care, în afară de echipamente pentru toaletă, includea apă, mâncare şi alte lucruri esenţiale pentru trai.

Roskosmos lucrează la identificarea cauzei care a dus la eşecul misiunii.

Dat fiind că lansarea următoarei capsule Progress este programată nu mai devreme de luna august, cererea de a reutiliza consumabilele precum pungile pentru deşeuri, ar pute deveni o provocare destul de mare din punct de vedere logistic.

Toaletele spaţiale sunt nişte mecanisme care folosesc furtunuri în vid care sorb excrementele umane înainte ca acestea să plutească în mediul de imponderabilitate din spaţiu. Furtunurile acestora transportă resturile în nişte pungi de plastic, care mai apoi sunt depozitate în containere de aluminiu până când o capsulă Progress le aruncă în ocean.

Mai jos urmăriţi un filmuleţ despre cum se foloseşte WC-ul în spaţiu:

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite