VIDEO 84 de kilograme de heroină în valoare de 5 milioane de euro, ridicate în Republica Moldova. Cinci cetăţeni turci au fost reţinuţi în flagrant delict

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de frontieră în comun cu procurorii au destructurat vineri, 23 februarie, un grup criminal organizat specializat în trafic internaţional de droguri şi au ridicat 84 kilograme de heroină. În schema infracţională sunt vizaţi cetăţenii Turciei, de etnie curdă, care organizau şi efectuau transporturi internaţionale de heroină în cantităţi deosebit de mari, cu tranzitarea teritoriului Republicii Moldova.

În decurs de trei ani, oamenii legii au documentat gruparea criminală, fiind identificate două rute de transportare a drogurilor: Afganistan - Iran - Turcia - Ucraina (calea maritimă) - Republica Moldova sau Afganistan - Iran  - Azerbaidjan - Georgia – Ucraina (feribot) - Republica Moldova - Uniunea Europeană (Olanda/Germania). Afganistan - Iran - Turcia - Bulgaria - România - Republica Moldova - Uniunea Europeană (Olanda/Germania).

Din cercetările efectuate şi informaţiile acumulate, circulaţia transfrontalieră a drogurilor era camuflată sub activitatea aparent legală a unei firme specializate în transportul internaţional de mărfuri şi al cărei fondator este unul din membrii grupării. Totodată, pentru asigurarea transportului au fost procurate două capuri-tractor şi patru remorci, în care s-au confecţionat şi adaptat locuri speciale pentru ascunderea heroinei. 

Ascunzişurile erau bine amenajate, în aşa fel ca prin scanarea remorcilor să nu fie detectate drogurile. Ulterior, mijloacele de transport încărcate cu diverse tipuri de mărfuri erau puse în trafic conform celor două rute de transportare a drogurilor. 

În luna februarie 2018, grupul infracţional a pregătit o cantitate de heroină, care a fost transportată din Istanbul în Republica Moldova, cu un camion ce avea ca încărcătură - roşii. Traseul urmat de acesta a fost Bulgaria – România – Republica Moldova, fiind înregistrat la intrarea în ţară prin punctul de trecere Leuşeni-Albiţa. 

De menţionat că livrarea controlată a drogurilor din Turcia s-a realizat în conlucrare cu autorităţile bulgare şi române, pe tot pacursul drumului camionul fiind supravegheat non-stop.

În rezultatul monitorizării întregii activităţi infracţionale, la data de 23 februarie curent au fost prinşi în flagrant doi membri ai grupării, în timp ce extrăgeau heroina din locurile special amenanjate ale remorcii. 

S-a acţionat operativ şi au fost reţinute încă trei persoane, care ar fi implicate în traficul internaţional de droguri. Urmare a percheziţiilor efectuate la faţa locului s-au depistat şi ridicat 84 de kilograme de heroină.

Întreaga cantitate de droguri, estimată preventiv la suma de 5 milioane de euro, a fost transmisă către expertiză, iar cei cinci cetăţeni ai Turciei sunt reţinuţi pentru 72 de ore.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă închisoare de până la 15 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite