Valeriu Ghileţchi, despre intenţia lui Igor Dodon de a nu numi în funcţii noii miniştri: „Este regretabil că avem un asemenea preşedinte de ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

„Este regretabil că avem un asemenea preşedinte de ţară”, aşa a comentat deputatul Valeriu Ghileţchi decizia lui Igor Dodon de a nu semna decretele de numire în funcţie a noilor miniştri nominalizaţi de coaliţia de guvernare.

Valeriu Ghileţchi a dat de înţeles că, în cazul în care Igor Dodon va refuza să semneze şi pentru a doua oară decretul, deşi îl obligă Constituţia, atunci deputaţii vor sesiza Curtea Constituţională, iar rezultatul ar putea fi acelaşi precum în cazul numirii ministrului Apărării, Eugen Sturza, când preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în urma hotărârii CC, a preluat temporar funcţia şefului statului privind semnarea decretelor în acest sens.

„Domnul Dodon va fi suspendat pe perioada ce ţine de numirea acestor persoane în funcţii de ministru”, a declarat Valeriu Ghileţchi marţi, 19 decembrie, la emisiunea „Important” de la TVC21.

Parlamentarul a subliniat că „este foarte ridicol” când ai un preşedinte de ţară care, din punct de vedere juridic este un garant al Constituţiei, însă pe care nu o repsectă.

„Când ai o interpetare a Constituţiei care spune că nu poţi refuza decât o singură dată, fie că e vorba de numirea unui judecător sau a unui ministru, fie că e vorba de promulgarea unei legi şi tu intenţionat cu rea credinţă respingi de două ori, evident că este ridicol”, a afirmat Ghileţchi.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 19 decembrie, despre iniţierea remanierilor în Guvernul de la Chişinău. Democratul a precizat că se doreşte formarea unei echipe de tehnocraţi în Executiv. 

Potrivit preşedintelui PDM, şapte nume noi se vor regăsi în Cabinetul de Miniştri, printre cele mai sonore fiind ex-premierul Iurie Leancă, fostul prim-ministru Chiril Gaburici şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase.

Preşedintele Igor Dodon a declarat marţi, 19 decembrie, că nu acceptă propunerile Partidului Democratprivind numirea în funcţie a cinci noi miniştri şi a doi vicepremieri. Şeful statului a dat asigurări că va semna decretele de demitere din funcţie a miniştrilor ce ar urma să fie demişi la iniţiativa democraţilor, însă nu va semna şi decretele de numire în funcţie a noilor miniştri şi a vicepremierilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite