Vadim Krasnoselski a fost la Moscova, în timp ce Transnistria se confrunta cu o criză, anunță Maia Sandu după ședința CSS
0Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că știe despre vizita lui Vadim Krasnoselski la Moscova și că aceasta este o dovadă că Chișinăul „nu este un impediment în identificarea unei soluții” pentru depășirea crizei declanșate de Kremlin. Afirmația a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) privind situația din sectorul energetic.
,,Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova și aceasta este încă o dovadă că Chișinăul nu este un împediment în identificarea unei soluții. Noi ne dorim ca mai repede, oamenii din regiunea transnistreană, de pe malul stâng al Nistrului să aibă curent, căldură și să aibă apă, și respectiv dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât să o rezolve. Comunicare cu regimul de la Tiraspol se face numai prin instituții guvernamentale”, a afirmat Maia Sandu, dar fără a oferi detalii despre plecarea acestuia, inclusiv dacă liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a folosit Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) pentru a ajunge în Rusia.
Întrebată dacă Moscova ar putea relua livrarea de gaze naturale în Transnistria, lidera de la Chișinău a precizat că: ,,Nu putem să știm. Nu avem nicio comunicare oficială din partea Gazprom. Noi ținem conducta deschisă, așa cum am zis de fiecare dată, Chișinăul nu reprezintă un împediment pentru tranzitul gazelor spre malul stâng”.
Refuz irațional al Tiraspolului
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reiterat că Chișinăul vrea să ajute regiunea transnistreană, dar liderii separatiști de la Tiraspol îl refuză, acționând astfel la indicațiile reprezentanților regimului de la Kremlin.
,,Serviciile pe care le oferim cetățenilor de pe malul drept al Nistrului. Le putem oferi, am accentuat mai devreme, inclusiv disponibilitatea de a transporta oameni bolnavi în terapii intensive din spitale, acolo unde nu mai sunt condiții: căldură, curent electric. Sunt lucruri concrete pe care noi le oferim și cu parteneri, inclusiv posibilitatea identificării unor organizații neguvernamentale care să meargă cu ajutorul umanitar în regiunea transnistreană. Atât timp cât există acest refuz categoric din partea Tiraspolului de a accepta ajutoarele și ca să fie foarte clar, acest refuz nu este al Tiraspolului, este al Kremlinului. Tiraspolul nu decide dacă poate să accepte ajutorul (...). Este foarte clar că-n spatele acestui refuz irațional stă Kremlinul”, a detaliat Maia Sandu.
Lidera de la Chișinău a subliniat că Kremlinul a determinat această criză, folosind energia ca element de destabilizare în Republica Moldova.
,,Nu este o criză energetică pentru că există trasee alternative prin care gazele pot să vină, așa cum s-a întâmplat în cazul altor țări care la fel primeau gaze rusești pe prin Ucraina. Acum unele dintre ele primesc același gaz de la Gazprom pe alte trasee, deci există această posibilitate. Gazprom sau Rusia, Kremlinul mai bine-zis, nu a vrut să-și îndeplinească obligațiile contractuale și repet singura miză, singurul obiectiv este ca să creeze o situație de nemulțumire pe malul stâng și pe malul drept într-o anumită măsură și să folosească energia ca element de destabilizare”, a mai afirmat Maia Sandu.
Prin oprirea livrărilor de gaze rusești către Transnistria, Moscova pedepsește liderii separatiști pentru că nu s-au implicat și ei în destabilizarea Chișinăului, adăuga președinta țării vecine.
,,Ca să fie foarte clar, scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Federația Rusă în ultimii ani a întreprins mai multe încercări și acțiuni de destabilizare a situației pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol pentru ca acesta să fie mai cooperant în aceste acțiuni ale Kremlinului orientate pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. Nu este pentru prima dată”, a conchis președinta Maia Sandu.
Prima ședință CSS pe tema energiei
În prima parte a zilei de marți, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate, aceasta fiind prima ședință dedicată situației din sectorul energetic și măsurilor de asistență pentru populație după ce regiunea separatistă pro-rusă Transnistria a rămas fără gaze rusești.
Opinia specialiștilor
Regiunea separatistă Transnistria, rămasă fără gaze rusești de la începutul acestui an, sub pretextul unei pretinse datorii, este utilizată în scopuri geopolitice de Kremlin, care urmărește deopotrivă apropierea regiunii de Rusia și îndepărtarea Chișinăului de Uniunea Europeană, afirmă unii specialiști consultați de „Adevărul”.
Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor '90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.
Astfel, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), care producea energie electrică pentru Transnistria, precum și o mare parte a curentului electric folosit de zonele din Republica Moldova aflate sub controlul Guvernului de la Chișinău, funcționează acum pe cărbune, rezervele acesteia fiind limitate și estimate pentru maximum două luni, potrivit liderului separatist, Vadim Krasnoselski.
Ca urmare, zeci de mii de oameni din regiunea separatistă pro-rusă nu au căldură, gaze și parțial energie electrică, iar Chișinăul importă o mare parte din curentul electric la un preț mai mare față de cel achiziționat din Transnistria, ceea ce a dus la dublarea tarifului acestuia.
Victor Juc, director al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, nu exclude că Rusia va furniza în cele din urmă resurse energetice prin ruta transbalcanică pentru Transnistria, dar reluarea furnizării gazelor va fi urmată de solicitarea Tiraspolului privind integrarea în Federația Rusă, care dorește să restabilească fostul imperiu rus sau cel sovietic, acesta fiind „un scenariu pesimist pentru Republica Moldova”.
,,În ultimă instanță va veni gaz natural din Federația Rusă pe ruta transbalcanică. N-aș exclude că, în ultimă instanță, după ce ei vor primi gaze naturale rusești, vor încerca să se îndepărteze și mai mult de malul drept al Nistrului (n.r-Chișinău) și chiar ar putea să fie o solicitare de a fi încorporată în componența Federației Ruse și dacă în 2006 și 2014, aceste solicitări au fost trecute sub tăcere, acum situația generală este cu totul alta și integritatea teritorială a Republicii Moldova se află în condiții mult mai complicate decât în trecut. Nu în ultimul rând vorbim și despre Federația Rusă, care folosește oamenii din stânga Nistrului în scopurile sale geopolitice, urmărind atât o apropiere a celor din stânga Nistrului, dar și schimbarea partidelor de guvernământ în contextul viitoarelor alegeri parlamentare de pe malul drept al Nistrului sau din Republica Moldova. Aceasta este de asemenea un obiectiv foarte important al Federației Ruse atunci când oamenii vor primi facturile, ei să se îndepărteze de la parcursul european al Republicii Moldova”, a conchis specialistul moldovean.