Regiunea separatistă Transnistria, lăsată fără gaze rusești de Kremlin, anunță deconectări ale energiei electrice
0Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că vor avea loc deconectări programate ale energiei electrice în regiunea separatistă transnistreană, subliniind că acestea sunt necesare în contextul creșterii consumului de electricitate după ce oamenii au rămas fără căldură și gaz.
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, afirmă că sistemul de electricitate este suprasolicitat în condițiile în care locuitorii Transnistriei nu au de trei zile nici căldură, nici gaz. Iar din acest motiv au fost înregistrate zeci de avarii ale rețelei de electricitate.
,,Clădirile fără încălzire centralizată și fără cazane pe gaz se răcesc, iar consumul de electricitate crește, ceea ce duce inevitabil la creșterea solicitării și, implicit, la situații de urgență. Atât ieri, cât și astăzi, specialiștii au lichidat consecințele a 136 de avarii ale rețelelor electrice. 3227 de oameni au rămas fără electricitate fie pentru câteva minute, fie pentru câteva ore, în funcție de complexitatea problemei”, a menționat Vadim Krasnoselski.
Liderul separatist reiterează că solicitarea sistemului energetic va fi și mai mare în următoarea perioadă.
,,Este inevitabil să se aplice întreruperi programate ale alimentării cu electricitate. Aceasta este necesară pentru a proteja sistemul. Sunt încrezător că toată lumea înțelege și acceptă această etapă”, a adăugat acesta.
Prin urmare, transnistrienii vor rămâne între orele 18:00 și 22:00 fără curent electric pentru o oră și jumătate.
În primele două zile de criză energetică în Transnistria, 2.678 de clădiri, printre care 1.565 de blocuri de locuințe au rămas fără căldură și apă caldă, iar oamenii care locuiesc în apartament au gaz doar pentru gătit.
În același timp, sute de agenți economici și-au pus activitatea pe pauză, acestea fiind „măsuri forțate”, a afirmat Vadim Krasnoselski, precizând că Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) funcționează cu ajutorul cărbunelui, și nu cu gaz, așa cum a fost până acum. Totuși, aceasta poate produce astfel curent electric doar pentru două luni.
Afectat de criza energetică este și Chișinăul, unde prețul energiei electrice și al energiei termice a crescut semnificativ în data de 3 ianuarie, având în vedere că nu mai poate cumpăra curent electric din regiunea transnistreană la un preț relativ scăzut. Astfel, autoritățile moldovene au anunțat că moldovenii vor primi compensații pentru plata facturilor mai mari.
,,Pentru energia electrică guvernul va compensa în totalitate creșterea tarifului pentru toate gospodăriile casnice care deja beneficiază de compensații pentru un consum de 110 kWh.2. Cifra de 110 kWh a fost identificată conform datelor despre consumul mediu al gospodăriilor casnice din sezonul rece precedent, care arată că în 2023-2024 consumul mediu era de 138 kWh. Astfel, încurajăm cetățenii să economisească 20% din energia electrică pentru a ajunge la un consum de 110 kWh, ceea ce este realizabil, după cum arată experiența din 2022-2023. Pe lângă acoperirea creștererii tarifului la electricitate, Guvernul va compensa și creșterea tarifului la energie termică pentru gospodăriile casnice eligibile începând cu luna ianuarie. Guvernul este alături de cetățeni și împreună vom trece și această iarnă cu bine și cu demnitate!”, a anunțat Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe din cadrul Parlamentului moldovean.
Republica Moldova va folosi în luna ianuarie 2025 energie electrică produsă pe piața internă, precum și energie importată din România, fiind vorba de 38% și, respectiv, 62%, au anunțat responsabilii Ministerului moldovean al Energiei.
Din 1 ianuarie 2025, Gazprom, companie controlată de Kremlin, a refuzat să-și onoreze obligațiile contractuale, livrând gaze prin rute alternative Transnistriei odată cu expirarea contractului dintre Moscova și Kiev privind tranzitul resurselor energetice către Europa, invocând pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Moldovagaz, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Moscova.
Din decembrie 2022, Chișinăul folosește gaze naturale din surse europene, dar până în decembrie 2024 a oferit întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste proruse, care nu le plătea, dar vindea în schimb curent electric produs de MGRES.