UPDATE FOTO Moţiunea de cenzură privind demisia Guvernului Leancă a fost respinsă. PCRM a înaintat alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă a prezentat rezultatele Guvernului în cadrul şedinţei Parlamentului FOTO Tudor Iovu
Iurie Leancă a prezentat rezultatele Guvernului în cadrul şedinţei Parlamentului FOTO Tudor Iovu

„Sunt onorat că am posibilitatea de a prezenta rezultatele activităţii Guvernului pe care-l conduc timp de patru luni. Fac apel la Partidul Comuniştilor să revină la normalitate, pentru că moţiunea de cenzură nu este serioasă şi-şi propune să dărâme Guvernul şi să aducă ţara într-o nouă criză politică“, a declarat de la tribuna Parlamentului premierul Iurie Leancă.

UPDATE: După ce Parlamentul a respins moţiunea de cenzură privind demiterea Guvernului, înaintată de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, formaţiunea a depus o nouă moţiune. De această dată comuniştii au declarat că nu sunt de acord cu activitatea Guvernului care duce la dezintegrarea ţării şi la pierderea unei părţi din teritoriu.

Moţiunea înaintată de comunistul Grigore Petrenco. PCRM afirmă că nu este de acord cu instalarea punctelor de control migraţional pe Nistru. Acesta a acuzat Executivul de acte de trădare, care a îndepărtat Republica Moldova de perspectivele reitegrării ţării.

Preşedintele Parlamentului Igor Corman a precizat că acest subiect va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei din joia viitoare. „Eu văd că deja devine un obicei ca în ziua de joi să discutăm moţiunile de cenzură”, a spus pe un ton ironic Igor Corman.

UPDATE: Deputatul comunist Grigore Petrenco a anunţat că formaţiunea pe care o reprezintă vrea să înainteze o altă moţiune de cenzură. 

Liberal-democratul Valeriu Streleţ a declarat că un partid poate să înainteze o singură moţiune, pe perioada unei sesiuni parlamentare. 

Preşedintele Parlamentului Igor Corman a anunţat o pauză de zece minute. 

UPDATE: Moţiunea de cenzură privind demisia Guvernului Leancă a fost respinsă. Pentru ea au votat doar 36 de deputaţi. 

UPDATE: Cu puţin timp până a purcede la procedura de vot, premierul Iurie Leancă a mulţumit deputaţilor pentru încrederea acordată Guvernului. „Iar pe ceilalţi îi îndemn să aibă puţină răbdare şi să nu participe la această tentativă de a arunca ţara într-o nouă criză politică. Cei care vor vota pentru demitere, vor vota pentru paralizia instituţiilor de stat, pentru haos. Reprezentanţii celorlalte partide care au declarat că-i vor susţine comunişti îi rog să nu se lase antrenaţi în lupta comuniştilor pentru putere. Am toată încrederea în Parlamentul Republicii Moldova“, a adresarat Leancă, aleşilor poporului.

UPDATE: Deputaţii din opoziţie au acuzat Guvernul de hoţie şi corupţie. „Am văzut cum arată Aeroportul din Habarovsk şi este ceva intermediar dintre un hambar şi o cocină. Mă îndoiesc de faptul că cei din Habarovsk vor veni cu sacul de bani să investească la  Chişinău“, a opinat liberalul Valeriu Munteanu, de la tribuna Parlamentului. 

Acesta a îndemnat Coaliţia de guvernare să nu privească cu un ochi la făina europeană şi cu unul la slănina rusească. „Povestea cu bouţul blând s-a încheiat. Ori închinaţi ţara ruşilor, ori aderaţi la Uniunea Europeană“, a menţionat Munteanu, care a adăugat totuşi, că nu va susţine moţiunea de cenzură acum, înainte summitului de la Vilnius. 

Mihai Godea a comunicat că nu va vota pentru demisia Guvernului, pentru că Executivul trebuie să răspundă pentru hoţiile făcute. 

Socialistul Igor Dodon a declarat că are cinci motive pentru a vota pentru demisia Guvernului: criza economică ce nu se mai încheie, pierderea integrităţii teritoriale şi spirituale, micşorarea investiţiilor directe, dezastrul social şi creşterea ratei criminalităţii. 

Deputatul comunist Oleg Reidman a afirmat că Executivul nu a păstrat instituţiile statului şi trebuie să fie pedepsită. Colegul său de formaţiune Grigore Petrenco, după un discurs în limba rusă, a declarat în limba română: „Iurie Leancă, închis la dubă!“.

Guvernul a fost susţinut de către deputaţii coaliţiei, care au solicitat respingerea moţiunii de cenzură. Astfel, deputatul PLDM, Ion Butmalai, a afirmat că adevăratele furturi s-au petrecut pe timpul guvernării comuniste. „Guvernul bun, rău - este al nostru. Este Guvernul Republicii Moldova. A fost votat şi ales de noi“, a spus Butmalai.

Un discurs plin de umor a avut democratul Dumitru Diacov, care a menţionat că moţiunea de cenzură a arătat că Igor Dodon este în opoziţie. „Nu puteam înţelege unde se află acesta“, a glumit Diacov.

UPDATE: Cele mai multe întrebări din partea opoziţiei comuniste s-au referit la concesionarea Aeroportului Internaţionat Chişinău şi situaţia de la Banca de Economii. Astfel, comunistul Gheorghe Anghel s-a interesat dacă a fost efectuat un studiu de fezabilitate şi de către cine. „Nu vă supăraţi, dar aş dori să vă prezentaţi, pentru că nu aţi fost activ în cadrul şedinţelor Parlamentului, motiv pentru care nu îmi sunteţi cunoscut“, a solicitat premierul, care a stârnit râsul deputaţilor din sală.

Gheorghe Anghel l-a mai întrebat pe primul ministru câţi bani a luat pentru concesionarea Aeroportului.  „Este o întrebare ofensatoare şi aleg să o ignor“, i-a răspuns premierul. 

UPDATE: „Unde este Habarovsk şi unde este Uniunea Europeană? De ce nu au fost invitate să participe la concurs şi partenerii voştri din Europa, dar a fost selectată o companie rusească?“, s-a adresat premierului, în cadrul rundei de întrebări, deputatul comunist Eduard Muşuc. 

În replică, Iurie Leancă a menţionat că Integrarea Europeană nu înseamnă sistarea relaţiilor cu Federaţia Rusă. „Mă miră faptul că PCRM se pronunţă împotriva firmelor ruseşti“, a precizat prim-ministrul. 

Primul ministru a menţionat că până în 2009, Republica Moldova era o ţară izolată pe plan internaţional, la un pas de colaps economic şi plină de datorii. „La ora actuală, avem un buget echilibrat şi suntem pe punctul de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Au fost luate mai multe măsuri pentru a consolida o societate democratică în care să domine supremaţia legii. Până şi comuniştii se bucură de libertatea de a protesta fără a fi îngrădiţi, în timp ce până în 2009, formaţiunile din opoziţie nu puteau protesta fără a se alege cu un dosare fabricate“, a subliniat Leancă.

Şeful Executivului a afirmat că, deşi au fost mai multe crize politice, nu s-a deviat de la drumul european. „Am reuşit să ieşim din criza economică. Dacă în 2009, nivelul de sărăcie era de 26,3%, în 2012 a coborât la 16,6%. Ţara noastră a înregistrat cea mare creştere economică din regiune. Exporturile au crescut de la 1,6 miliarde de dolari în 2009, la 2,16 miliarde de dolari în 2012, iar pentru 2013 prognozăm că exporturile vor ajunge la 2,4 miliarde de dolari“, a menţionat Iurie Leancă.

Premierul a declarat că este şocat de faptul că deputaţii comunişti s-au bucurat de necazul oamenilor. „Atunci când Federaţia Rusă a suspendat exprotul de vin şi Guvernul căuta soluţii ca să ajute oamenii, opoziţia s-a bucurat şi a venit cu mesaje de încurajare pentru acţiunile părţii ruse“, a opinat Leancă.

Iurie Leancă a menţionat că Executivul a fost nevoit să ia decizii dificile privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi Banca de Economii a Moldovei. „Am solicitat Procuraturii Generale să-şi facă datoria şi să-i tragă la răspundere pe cei care se fac vinovaţi de decapitalizarea băncii. „În scurt timp, o misiune de audit internaţională va evalua situaţia de la Banca de Economii“, a precizat primul ministru.

„În anul 2006, liderul comunist Vladimir Voronin declara că, indiferent de provocările din exterior, politica de integrare europeană a Republicii Moldova este ireversibilă. Vreau să vă spun că sunt de acord cu dumneavoastră, domnule Voronin şi vă asigur că noi vom continua acest parcurs. Dar nu-mi este de înţeles jignirile din partea formaţiunii pe care o conduceţi la adresa oficialilor europeni, care u lovesc în viitorul Republicii Moldova“, a menţionat Leancă.

„Şi după ziua de astăzi, Guvernul va continua să lucreze pentru a oferi cetăţenilor locuri de muncă, o viaţă mai bună, salarii şi pensii decente“, şi-a încheia discursul Iurie Leancă.

PCRM a iniţiat moţiunea de cenzură contra Guvernului Iurie Leancă

Protest în faţa Parlamentului

Înainte de şedinţa legislativului, membrii şi simpatizanţii PCRM au protestat în faţa Parlamentului, relevă IPN.  Înarmaţi cu pancarte şi steaguri roşii, aceştia au cerut demisia Guvernului şi alegeri anticipate. 

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a spus că dacă solicitarea protestatarilor nu va fi satisfăcută, în ţară vor avea loc acţiuni în masă. „Dacă nu vin ei aici, mergem noi după ei”, a spus şeful comuniştilor.

Protestul a fost paşnic. Membrii legislativului din coaliţia de guvernare şi reprezentanţii Guvernului nu au reacţionat la acţiunile comuniştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite