Uniunea Scriitorilor a distins literaţii anului 2013. Nicolae Esinencu s-a ales cu premiul mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arcadie Suceveanu îşi felicită colegii premiaţi FOTO: IPN/Dan Guţu
Arcadie Suceveanu îşi felicită colegii premiaţi FOTO: IPN/Dan Guţu

Nicolae Esinencu a obţinut Premiul Mare „Opera Omnia“ la  Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor, eveniment desfăşurat aseară la Chişinău. Consiliul uniunii a acordat cele mai importante titluri onorifice pentru activitatea literară în anul 2013, transmite IPN.

Premiul de Excelenţă a fost decernat scriitorilor Leo Butnaru şi Vlad Zbârciog, Premiul relaţii culturale – scriitorului Nicolae Spătaru, iar Premiul consiliului – scriitorului şi jurnalistului Ghenadie Postolachi.

Pe lângă distincţiile Consiliului Uniunii Scriitorilor, un juriu autonom, compus din şapte critici de artă din Moldova, a acordat premii scriitorilor după genurile literare şi autenticitatea textelor. Premiul la categoria poezie a fost înmânat lui Nicolae Popa. La categoria critică literară, premiul a fost împărţit de doi autori: Mihai Cimpoi şi Grigore Chiper. Ştefan Poiată a fost premiat la categoria eseu publicistic. Pentru debut literar, premiul a fost acordat scriitorului Alexandru Cosmescu.

Juriul a decis să nu acorde anul acesta niciun premiu literar pentru proză, deşi au fost trei candidaţi. „Literatura presupune o competiţie, anul acesta nu a fost să fie“, a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, solicitat de IPN. „Au fost depuse peste 100 de titluri. Procesul de alegere şi decernare a premiilor este destul de complex, noi începem cu 6-7 luni înainte de gală. Părerile juriului sunt autonome“, a precizat scriitorul.

Premiul la categoria „Carte pentru copii“ i-a fost decernat scriitorului Boris Schiţco, iar Asociaţia culturală „Compasiune şi Spiritualitate“ a înmânat un premiu special scriitorului Dumitru Crudu, pentru romanul „Un american la Chişinău“.

Gala Premiilor s-a ţinut la 13 iunie, pentru a comemora deportarea a mii de intelectuali în Siberia, iar cei prezenţi au păstrat un moment de reculegere în amintirea lor. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite