Un drum nou aduce Capitala mai aproape pentru locuitorii satului Scoreni, raionul Străşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renovarea celor şase kilometri de drum costă peste 27 de milioane de lei FOTO: Victoria Dodon
Renovarea celor şase kilometri de drum costă peste 27 de milioane de lei FOTO: Victoria Dodon

Istoviţi să străbată ani la rând o cale lungă, prin praf şi pietriş, oamenii din Scoreni, raionul Străşeni, au decis să-şi construiască drum nou, care să-i ducă direct spre Chişinău

Satul Scoreni din raionul Străşeni se află la 30 de kilometri distanţă de Chişinău şi zilnic spre Capitală se îndreaptă mai mult de jumătate din populaţia aptă de muncă. De zeci de ani, însă scorenenii sunt nevoiţi să ajungă la serviciu sau la rude pe un drum ocolitor prin oraşul Străşeni şi mereu şi-au dorit o cale mai scurtă, economisind totodată, timp şi banii.

„Eu merg la Chişinău în fiecare săptămână, la cei trei copii, iar soţul meu lucrează acolo zi de zi. Chiar ne trebuie drum. Pe la Străşeni şi maşinile se strică, şi e mai lung cu 13 kilometri. Am dat acordul să ne ia din pământ numai să fie făcut drumul“, spune Lidia Moşneaga, care a lucrat toată viaţa strungar la uzina de tractoare.

LOCALITATEA A DEVENIT ATRACTIVĂ PENTRU ORĂŞENI

După mai multe încercări eşuate, autorităţile locale au venit cu ideea de a moderniza drumul de ţară spre satul vecin, Malcoci, din raionul Ialoveni, prin care vor ieşi direct spre Chişinău. Angajaţii de la primărie au scris un proiect, l-au depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru şi au fost acceptaţi spre finanţare. „Suntem foarte aproape de Capitală, dar toată viaţa mergem pe înconjurate, prin Străşeni. Proiectul este foarte important, am lucrat mult la el şi mă bucur că am fost convingători. Acum e important să se lucreze rapid şi calitativ“, a declarat primăriţa satului, Svetlana Tabacari.

Mă bucur că am reuşit să punem pe roate construcţia drumului şi să contribuim la prosperarea localităţii. Svetlana Tabacari primarul satului Scoreni

Modernizarea traseului Scoreni-Malcoci presupune asfaltarea unei porţiuni de peste şase kilometri de drum, care va face conexiunea directă a satului cu traseul internaţional Chişinău-Leuşeni. Distanţa dintre Scoreni şi Capitală va fi scurtată cu circa zece kilometri, sătenii vor economisi timp şi bani, gospodăriile le vor fi protejate de aluviuni prin sistemul de scurgere pluvial al drumului, iar schimbul de mărfuri dintre localităţi va spori semnificativ. „Mai mult, de când au demarat lucrările, tot mai mulţi orăşeni întreabă cât costă pământul sau o casă la Scoreni, pentru că e foarte aproape de Capitală“, mai spune primăriţa.

BUCUROŞI CĂ VOR AVEA UN DRUM MAI SCURT

Lucrările au început în luna iunie şi ar trebui să fie finalizate în iulie 2014. „Drumul va fi rezistent chiar şi pentru tiruri. Este un obiect complicat pentru că apele subterane sunt la suprafaţă şi necesită lucrări suplimentare. Proiectul decurge conform graficului“, susţine Andrei Rusnac, responsabil de supravegherea tehnică a lucrărilor.

image

Muncitorii lucrează  de zor pentru a termina lucrările la timp

Totuşi, localnicii cred că muncitorii lucrează cam greu. „N-o să avem drum nici la Paştele Cailor, dacă o să lucreze atât de încet. E început de august, iar ei au pus doar un kilometru de piatră“, spune Lidia Moşneaga.

„Acum e greu, cu căruţa prin Străşeni, la Chişinău, ş-apoi înapoi. De mulţi ani se tărăgănează construcţia drumului şi bine că, în sfârşit, au început. Numai să-l facă de calitate“, adaugă Vasile Staver, de 75 de ani.

Orice drum este ca o arteră prin care «curge» economia ţării. Va uşura munca sătenilor care transportă produse la Chişinău. Andrei Rusnac inspector drumuri Sabos

Primăriţa Svetlana Tabacari are mai multe proiecte în plan, printre care reparaţia casei de cultură, gazificarea şi iluminarea localităţii, aprovizionarea cu apă potabilă, reamenajarea cimitirului. „Sunt proiecte importante, dar ne trebuiesc resurse. Vreau să terminăm întâi cu drumul ca apoi să purcedem la celelalte“, încheie Svetlana Tabacari.

Proiect de 27 de milioane de lei

Proiectul de renovare a drumului regional Scoreni-Malcoci a fost selectată către Ministerul Dezvoltării Regionale în cadrul ultimului apel de proiecte. Valoarea totală e de peste 27 de milioane de lei, bani alocaţi din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională, cu o contribuţie de 350.000 de lei din partea Primăriei Scoreni. În prezent, în Moldova se implementează 21 de proiecte de dezvoltare regională, cele mai multe vizează modernizarea infrastructurii drumurilor.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite