Trei partide cer excluderea lui Dodon din alegeri pentru nedeclararea cheltuielilor în campanie. Zeci de mii de ziare, găsite la Tipografia de stat „Universul” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Partidul Acţiune şi Solidaritate, Mişcarea Politică Unirea şi Partidul Nostru au anunţat miercuri, 11 noiembrie, că se vor adresa către Comisia Electorală Centrală pentru a cere excluderea din cursa electorală a candidatului independent, Igor Dodon, pentru că acesta nu ar fi raportat cheltuielile reale pe care le are în campanie.

Cele trei partide au tras concluzia că Igor Dodon nu a declarat la CEC cheltuielile reale după ce în dimineaţa zilei de 11 noiembrie, deputaţii PAS Igor Grosu şi Oazu Nantoi, alături de activiştii Vasile Costiuc şi Vlad Bileţchi, au descoperit că la Tipografia de stat „Universul” se tipăresc ziarele electorale ale lui Igor Dodon într-un număr mult mare mare decât cel de 55.000 de exemplare, indicat pe ziarele respective. Mai mult decât atât, deşi ziarele menţionate erau tipărite de Tipografia de stat, pe ele era indicat că sunt tipărite de o companie privată - „Edit Tipar Grup”.

Potrivit estimărilor făcute de deputaţii PAS, la Tipografie ar fi fost depistate câteva sute de mii de ziare electorale ce aparţin concurentului Igor Dodon, asta în timp ce Renato Usatîi afirmă că pe durata campaniei Igor Dodon ar fi tipărit peste 2 milioane de ziare.

Socialiştii resping acuzaţiile şi spun că Igor Dodon a declarat toate cheltuielile şi că ei vor demonstra acest lucru. 

„Cât priveşte pliantul electoral al candidatului independent Igor Dodon, acesta este achitat din fondul electoral, fapt probat prin contractul existent încheiat cu un agent economic. Tipografia privată ne-a anunţat că are dificultăţi tehnice şi a apelat la alt agent economic pentru tipar, la fel în baza unui contract încheiat între ei. Toate acţiunile noastre sunt perfect legale şi sunt probate de documente, spre deosebire de acţiunile ilegale ale reprezentanţilor contracandidatului. Facem apel la contracandidatul nostru, să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni, să înceteze acţiunile provocatoare şi ilegale”, se spune într-un comunicat de presă al stuff-ului electoral al lui Igor Dodon.

„Este clar ca la mijloc sunt mult mai multe abuzuri. Utilizarea resurselor administrative, posibil depăşirea atribuţiilor de serviciu, şi în funcţie de care sunt alte detalii din spatele acestei ”operaţiuni”, mai pot fi şi alte componente penale ale acţiunilor candidatului şi persoanelor implicate. Aşteptăm investigarea promptă şi sancţionarea, după lege. Haideţi, măcar odată, daţi dovadă că acţionaţi în interesul cetăţenilor şi nu al unor grupări politice”, a scris vicepreşedinta PAS Olesea Stamate pe Facebook.

„Excluderea lui Dodon din cursă este obligatorie. Ziarele trebuiau să conţină denumirea tipografiei care le-a tipărit şi tirajul real”, a scris Dorin Chirtoacă pe Facebook. 

„Eu voi demonstra că Dodon depăşit de 10 ori plafonul mijloacelor fondului electoral. Eu voi prezenta informaţii că Igor Dodon a cheltuit peste 10 milioane de euro în aceste alegeri”, a spus Renato Usatîi într-un Live pe Facebook.

Poliţia a confiscat o parte din ziarele lui Igor Dodon şi a iniţiat o investigaţie pe acest caz. Deocamdată, oamenii legii nu au comunicat cifra oficială a ziarelor depistate în Tipografie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite