Traian Băsescu şi Iurie Leancă s-au întâlnit în preajma summitului de la Vilnius: „Mizaţi pe sprijinul onest al României în toate procesele ce urmează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu l-a primit pe Iurie Leancă în această seară la Palatul Cotroceni FOTO: gov.md
Traian Băsescu l-a primit pe Iurie Leancă în această seară la Palatul Cotroceni FOTO: gov.md

Preşedintele României Traian Băsescu s-a întâlnit în această seară cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, urmând ca mâine premierul Victor Ponta să-l însoţească pe omologul său, la Bruxelles, pentru a discuta despre agenda europeană pentru Republica Moldova.

„Mai e puţin până la Vilnius“, i-a spus Traian Băsescu lui Iurie Leancă, în momentul primirii, acesta replicând: „Mai e puţin până la Vilnius şi, după aia, e viaţă şi după Vilnius”.

Preşedintele român l-a asigurat încă o dată de toată susţinerea la Summitul de la Vilnius. „Era şi cauza noastră“, a adăugat Băsescu. El i-a mai spus premierului moldovean că a discutat, la Paris, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, pe care l-a rugat, premergător întâlnirii pe care o va avea cu Iurie Leancă şi Victor Ponta, să se gândească la nişte resurse din „Connecting Europe“(pentru interconectare energetică - n.r.), pentru linia de 400 kw şi cele două de 400 de kw. „E pregătit pentru subiect“, a spus Traian Băsescu.

Premierul Republicii Moldova a vorbit despre importanţa discuţiilor de mâine de la Bruxelles. „Sper să finalizăm câteva proiecte pe care le-am lansat împreună cu dumneavoastră, acum ceva timp în urmă, şi acelea care ţin de interconexiunea pe gaze şi energie electrică. Sper să găsim finanţare şi pentru cel puţin două poduri, ca să revenim la o infrastructură cea mai dezvoltată, până la cel de-al doilea război mondial. Trebuie să discutăm puţin şi despre Vilnius şi ce facem la Vilnius“, a afirmat Iurie Leancă.

Mâine-dimineaţă, Iurie Leancă şi Victor Ponta vor pleca la Bruxelles, unde vor avea o întrevedere  cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso.

În aceeaşi zi, premierul Leancă se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a discuta agenda europeană a Moldovei.

În a doua jumătate a zilei de mâine, şeful Executivului de la Chişinău va purta discuţii separate cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, comisar pentru Transporturi, şi cu Cecilia Malstrom, comisar european pentru Afaceri Interne.

În perioada 28-29 noiembrie 2013 la Vilius, va avea loc Summitul Parteneriarului Estic, unde Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite