Europa mai dă o şansă Ucrainei. Misiunea emisarilor UE, extinsă
0Parlamentul European a extins misiunea emisarilor săi pentru Ucraina până la summit-ul de la Vilnius. Declaraţiile aparţin preşedintelui Martin Schulz, citat de agenţia de presă Unian. Anunţul lui Schulz vine după ce Rada Supremă de la Kiev nu a reuşit să ajungă la un acord referitor la proiectul de lege care i-ar permite lui Timoşenko să fie tratată peste hotare.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a arătat optimist şi a subliniat că o soluţie în ceea ce priveşte soarta Iuliei Timoşenko mai poate fi găsită. Tocmai din această cauză, emisarii europeni, Patt Cox şi Aleksandr Kwasniewki, se vor întoarce săptămâna viitoare la Kiev. Decizia Bruxelles-ului vine după ce cei doi oficiali au prezentat Parlamentului European un raport privind progresele Kievului în rezolvarea cazului Iuliei Timoşenko. Potrivit RIA Novosti, misiunea din partea Parlamentului European recomandă Kievului graţierea parţială a fostului premier. În opinia oficialilor europeni, aceasta este singura soluţie viabilă în cazul Timoşenko şi în ce priveşte rezolvarea problemei privind justiţia selectivă din Ucraina.
Miercuri, parlametul ucrainean nu a reuşit să ajungă la un compromis privind elaboarea unui proiect de lege care i-ar permite fostului premier să plece peste hotare pentru un tratament. Următoarea şedinţă a Legislativului de la Kiev va avea loc pe 19 noiembrie. Soluţionarea cazului Timoşenko este o condiţie pentru semnarea de către Ucraina a Acordul de Asociere la summitul de la Vilnius.
Preşedintele Ianukovici trage de timp
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici a declarat joi că plecarea în străinătate a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko pentru tratament medical este posibilă, dacă ea se va întoarce la închisoare în Ucraina.
„În cazul în care se ajunge la un consens, dacă este stabilită o procedură şi dacă aceasta nu reprezintă o tehnică de a scăpa de răspunderea penală, cred că o astfel de lege va fi adoptată şi se va referi nu doar la Timoşenko, ci la toţi cetăţenii ucraineni“, a declarat Ianukovici, citat de agenţia Interfax.
El a precizat că va promulga o astfel de lege dacă ea va fi aprobată de parlament.
Încarcerată din 2011, fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Ea suferă de hernie de disc şi a fost internată în aprilie 2012 pentru îngrijiri medicale.
Kwasniewski: UE nu va mai avea timp de Ucraina
Reprezentantul misiunii Parlamentului European la Kiev, fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski, a estimat joi că o eventuală amânare a semnării Acordului de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană, prevăzută pentru sfârşitul acestei luni la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, va întârzia pentru o perioadă nedeterminată procesul de integrare europeană a acestei foste republici sovietice, relatează RIA Novosti.
„Imposibilitatea de a semna la Vilnius va însemna amânarea asocierii cu nu ştiu câţi ani, pentru că putem spune cu exactitate că în următorii doi ani nimeni nu se va ocupa de vreo asociere cu Ucraina“, a declarat Kwasniewski.
În acest context, el a explicat că 2014 este anul alegerilor pentru Parlamentul European, ce vor fi urmate de alegerea unei noi Comisii Europene, iar în 2015 sunt programate următoarele alegeri prezidenţiale în Ucraina.
„Nu va fi timp ca cineva să se ocupe de asocierea Ucrainei“, a reiterat fostul preşedintele al Poloniei, adăugând că astfel se vor pierde cel puţin doi ani. După doi ani va fi o altă situaţie şi nu neapărat mai bună, ci poate chiar mai rea decât în 2013, a mai opinat reprezentantul PE, care a îndemnat autorităţile ucrainene să profite cât se poate de timpul rămas până la summitul de la Vilnius pentru a îndeplini toate condiţiile cerute de UE.