Tiraspolul cere oficial ajutorul Rusiei să apere Transnistria. Liderii locali invocă „presiuni tot mai mari” ale Chișinăului UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul Congresului de la Tiraspol, așa-zișii deputați din regiunea separatistă transnistreană au aprobat o rezoluție prin care solicită, inclusiv Rusiei, să apere cei peste 220.000 de cetățeni ruși. Chișinăul a catalogat afirmațiile de la Tiraspol drept „declarații propagandistice”

În cadrul Congresului de la Tiraspol a fost adoptată o rezoluție. FOTO: Arhivă
În cadrul Congresului de la Tiraspol a fost adoptată o rezoluție. FOTO: Arhivă

UPDATE O reacție a venit și de la Moscova. „Apărarea intereselor locuitorilor din Transnistria, conaționalii noștri, este una dintre prioritățile noastre. Toate solicitările sunt întotdeauna analizate cu atenție de autoritățile ruse de profil” a declarat pentru RIA Novosti MAE rus 

UPDATE: Chișinăul a reacționat la acuzațiile Tiraspolului, prin intermediul vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. 

,,Biroul politici de reintegrare respinge declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol, amintind că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”, a declarat oficialul moldovean.

UPDATE:  Prin intermediul rezoluției adresate Kremlinului, Guvernelor occidentale și organizațiilor internaționale, așa-zișii parlamentari din regiunea separatistă denunță presupuse presiuni din partea Republicii Moldova, acestea fiind lansate pe fundalul modificărilor Codului Vamal operate în acest an de Guvernul moldovean care vizează ca agenţii economici din regiune să achite taxe vamale la bugetul de stat al Republicii Moldova. 

,,1. Se adresează Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu cerere de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova. Peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc în Transnistria. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii de pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.

2. Se adresează Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite cu cerere de luare în considerare a drepturilor inalienabile ale poporului pridnestrovian, garantate de normele internaționale, pentru stoparea încălcării de către Moldova vecină a drepturilor și libertăților cetățenilor din Pridnestrovie și pentru a preveni provocările care conduc la o escaladare a tensiunii.

3.Apel către participanții la procesul de negociere internațională în formatul „5+2”.

4. Apel la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cu un apel la influențarea conducerii Republicii Moldova pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri internaționale și pentru a asigura condițiile unei soluții civilizate a conflictului. 5. Acceptați un apel adresat Adunării Interparlamentare a Statelor Părți ale Comunității Statelor Independente cu un apel pentru a preveni escaladarea pe Nistru.

6. Acceptați un apel către Parlamentul Uniunii Europene cu cererea de a depune eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților pridnestrovienilor.

7. Acceptați un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu un apel pentru asigurarea condițiilor pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților inalienabile sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din Transnistria”, se arată în rezoluția adoptată în cadrul Congresului din data de 28 februarie. 

Știrea inițială

Cu o zi mai devreme, Tiraspolul, prin intermediul așa-zisului vicepreședinte al Sovietului Suprem, Galina Antiufeeva, a negat că va cere alipirea Transnistriei la Federația Rusă, afirmând că informațiile sunt niște speculații lansate de provocatori. 

Să lansăm un apel către Parlamentul Uniunii Europene cu cererea de a depune eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților locuitorilor Transnistriei”, este alt punct al rezoluției.

Iar președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că nu există niciun pericol privind escaladarea situației în Transnistria, îndemnând oamenii să fie calmi. 

„Nu există niciun pericol de escaladare sau destabilizate a situației. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul așa-numitului eveniment de la Tiraspol, da, pus la cale de cei de la Tiraspol și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare, urmărim foarte atent”, a declarat Igor Grosu în cadrul unei emisiuni a postului public de televiziune Moldova 1. 

Eveniment propagandistic

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba susținea, anterior congresului așa-zișilor deputați de toate nivelurile din Transnistria, cǎ ar urma sǎ fie adoptată o declarație prin care vor cere Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă

Evenimentul a avut loc în ajunul adresării liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, către Adunarea Federală, iar Ciorba susținea că președintele Federației Ruse va anunța ca va da curs solicitării așa-zișilor deputați din stânga Nistrului.

Chișinăul, prin intermediul Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului Recean, a subliniat că ,,nu există temei” privind deteriorarea situației în regiune, subliniind că ,,Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”. Iar Serviciile Secrete ale Ucrainei susțin că nu există motive de îngrijorare, afirmând că nu au în prezent informații care ar confirma scenariul. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite