Ce spun analiștii americani că se ascunde în spatele fumigenelor transnistrene?

0
Publicat:

Informațiile despre un referendum în Transnistria ascund pregătirile pentru o invazie a Ucrainei din altă direcție, susține Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a lui Vladimir Putin, mai ales că în regiunea separatistă Transnistria se află aproximativ 1.500 de soldați ruși, avertizează generalul american în rezervă David Petraeus.

David Petraeus Foto Profimedia

Nu e nicio îndoială că Putin nu se va opri în Ucraina. Întrebarea este cât timp i-ar lua să-și regrupeze forțele (militare) pentru a le desfășura în altă parte? În mod sigur, Moldova va fi în vizor. La urma urmei, acolo încă sunt vreo 1.500 de soldați ruși în acea fâșie de teren, Transnistria, în Moldova”, a declarat, într-un interviu acordat CNN, David Petraeus, cel care a fost director al CIA.

În opinia acestuia, Putin nu stă cu ochii doar pe Republica Moldova. Liderul de la Kremlin își concentrează atenția și asupra statelor baltice, a căror existență îi deranjează.„Obeictivul său a fost dintotdeauna refacerea a cât mai mult din fosta Uniune Sovietică ori poate chiar din fostul Imperiu Țarist, cu el (n.r. - Vladimir Putin) pe post de țar”, a afirmat David Petraeus.

ISW: Moscova ar putea pregăti o invazie în altă parte în Ucraina

Informațiile despre un referendum în Transnistria ascund pregătirile pentru o invazie a Ucrainei din altă direcție, susține Institutul pentru Studiul Războiului din Washington

Nu există niciun indiciu că o grupare limitată de trupe rusești în Transnistria ar putea încerca operațiuni la sol care ar putea amenința Ucraina, susține Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său de sâmbătă, 24 februarie.

Cercetătorii ISW au sugerat că, prin solicitarea unui referendum pentru aderarea la Rusia, oficialii transnistreni ar putea urmări să sprijine operațiunile hibride rusești care vizează destabilizarea politică și socială a Moldovei. În același timp, ISW consideră că astfel de acțiuni reprezintă o amenințare la adresa stabilității Moldovei, și nu un pericol militar pentru Ucraina.

Aici, există o probabilitate scăzută a unui atac terestru rusesc asupra Ucrainei din Transnistria, după informațiile că autoritățile din Transnistria ar putea convoca un referendum pentru aderarea la Rusia pe 28 februarie.

Forțele ucrainene nu au observat nicio activitate militară în Transnistria care ar putea amenința Ucraina.

ISW consideră că gruparea transnistreană a armatei ruse nu este capabilă să lanseze o operațiune terestră semnificativă împotriva Ucrainei chiar dacă dorește.

Spionajul ucrainean nu confirmă

Serviciul de spionaj ucrainean condus de Kirilo Budanov, Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), a transmis joi că în evaluarea sa, Transnistria nu va cere să fie inclusă în componenţa Rusiei la congresul deputaţilor locali din 28 februarie. Purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, a declarat joi pentru „Ukrainska Pravda“ că „această informaţie nu a fost confirmată încă”.

 Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Şevcenko spune  că „în prezent, când situaţia în război e clară şi înţelegem că ruşii nu pot veni până în Transnistria, nimeni nu o să le permită, eu nu cred că în această situaţie ei vor proclama independenţa sau vor cere lui Putin acceptarea în Federaţia Rusă”. De asemenea, el a dat asigurări că Ucraina va răspunde oricărei solicitări de ajutor pe care i-ar adresa-o Republica Moldova.

„Preşedintele Zelenski a declarat în mod public că, în caz de necesitate, dacă Guvernul de la Chişinău se va adresa în mod oficial după orice fel de asistenţă sau ajutor către Ucraina, demersul va fi luat în considerare şi asistenţa va fi acordată”, a precizat Marko Şevcenko.

Diplomatul ucrainean a atras atenţia că una din acţiunile pe care le-ar întreprinde cineva care vrea să destabilizeze Republica Moldova ar fi să-i deterioreze relaţiile cu vecinii.

 „Dacă cineva planifică o destabilizare sau ceva mai rău, la una din etapele realizării acestei idei, trebuie limitate cheile de acces la ajutor şi asistenţă şi să fie deteriorate relaţiile cu partenerii, ca cererea de asistenţă făcută în mod oficial să rămână fără răspuns. În cazul nostru răspunsul va fi şi va fi rapid”, a spus diplomatul ucrainean.

Anterior, Ucraina a catalogat în acelaşi mod - ca fiind tentative de învrăjbire între vecini - informaţii pe surse apărute în presa din Republica Moldova potrivit cărora diplomaţii ucraineni de la Chişinău ar fi fost filaţi de serviciul de securitate al Republicii Moldova.

Adevăratul pericol, politicienii pro-ruși din Moldova

Lilian Carp, președintele Comisiei de securitate națională din cadrul Parlamentului Moldovei, susține că nu Transnistria reprezintă principalul pericol, ci politicienii pro-ruși, după ce Institutul pentru Studierea Războiului a avertizat că Moscova pregătește o „operațiune hibridă”.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) spune că Rusia și-a extins narativele împotriva Chișinăului ceea ce sugerează că Kremlinul face eforturi pentru a crea condițiile unei campanii hibride de destabilizare a acestei țări.

Maria Zaharova a avertizat că Guvernul de la Chișinău încearcă să sugrume Transnistria din punct de vedere economic. De asemenea, un blogger militar rus a afirmat că Moldova se pregătește pentru reintegrarea cu forța a Transnistriei.

Lilian Carp, președintele Comisiei de securitate națională din cadrul Parlamentului Moldovei și deputat PAS, spune că aceste „acțiuni hibride” au loc chiar în acest moment, informează Radio Chișinău. 

 Noi am vorbit în continuu despre faptul că Republica Moldova se află sub un atac informațional al Federației Ruse, dar și a unor acțiuni hibride. Faptul că anumite persoane, gen de Șor (Ilan Șor, oligarh fugar n.r) dar și alți politicieni pro-ruși de la Chișinău realizează, prin acțiunile lor, destabilizarea în Republica Moldova, nu este un secret pentru nimeni.

Federația Rusă practică de 30 de ani acțiuni hibride pe teritoriul Republicii Moldova. Acestea influențează atât scrutinele electorale, precum și anumite decizii politice.

Marina Tauber, „roaba“ lui Șor, pe lista persoanelor sancţionate de SUA

Deputata din Republica Moldova Marina Tauber, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, a fost inclusă vineri pe lista de sancţiuni a Statelor Unite, din cauza încercărilor sale de a submina procesele electorale în interesul Kremlinului. Decizia a provocat o reacţie furioasă din partea deputatei la adresa ambasadorului SUA la Chişinău., Statele Unite au impus vineri sancţiuni extinse împotriva Rusiei, vizând peste 500 de personae și entități, pentru a marca doi ani de la invazia Moscovei în Ucraina, dar şi ca represalii pentru moartea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi.

Ambasadorul SUA la Chişinău, Kent Logsdon, a explicat că Marina Tauber a fost sancţionată pentru facilitarea încercărilor lui Ilan Şor de a submina procesele electorale din Moldova în interesul Kremlinului, prin cumpărarea ilegală de voturi. Diplomatul american a adăugat că moldovenii „merită un viitor lipsit de influenţa malignă a Kremlinului” şi a promis că SUA vor continua să sprijine poporul şi guvernul Republicii Moldova în construirea unui viitor mai democratic.

Sancţiunile SUA împotriva Marinei Tauber includ interdicţia de intrare în SUA, îngheţarea activelor, precum şi interzicerea tranzacţiilor în Statele Unite şi cu cetăţenii americani. În plus, îi interzic vânzarea de bunuri, prestarea de servicii şi transferul de bani către persoanele care se află pe listele de sancţiuni.

Preşedinta Maia Sandu şi prim-ministrul Dorin Recean au salutat decizia SUA privind sancţionarea Marinei Tauber.

Marina Tauber a calificat decizia autorităţilor de la Washington drept o „ingerinţă” în treburile interne ale ţării. Tauber a fost deranjată de comentariul ambasadorului SUA la Chişinău, Kent Logsdon, care a spus că moldovenii „merită un viitor lipsit de influenţa malignă a Kremlinului”.

„Domnule Logsdon, dar Dumneavoastră cine sunteţi? A venit domnul, a pus picioarele pe masă şi ne scuipă pe toţi direct în faţă. Roaba Maia şi lacheul Dorin sunt fericiţi să-l servească. Ambasadorul SUA a decis să anunţe despre aplicarea sancţiunilor împotriva mea, în contextul luptei împotriva „influenţei păguboase a Kremlinului” asupra Moldovei. Posibil, am ratat momentul, de când ambasadorul SUA decide ce este sau nu este dăunător pentru ţara noastră. Vă reamintesc, Moldova este un stat neutru! Numai cetăţenii moldoveni vor decide cum şi ce trebuie să facem. Decizia de astăzi – o ingerinţă directă a SUA în afacerile interne ale Moldovei”, a scris deputata.

Mai mult, Tauber a îndemnat politicienii din opoziţie să-l considere pe ambasadorul Logsdon drept persoană „indizerabilă” pe teritoriul Republicii Moldova. „Fac apel la întreaga opoziţie moldovenească să-l recunoască pe ambasadorul SUA persona non grata în ţara noastră. Orice întâlniri, la orice nivel, cu acest om favorizează actuala guvernare. Este timpul să demonstrăm că nu suntem robi”, a scris ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite