Tinerii au protestat în susţinerea şcolilor cu predare în grafie latină din stânga Nistrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de iniţiativă a Uniunii Internaţionale a Tineretului a organizat un protest cu cărţi în limba română în susţinerea şcolilor cu predare în grafie latină din stânga Nistrului. Tinerii au cerut autorităţilor de la Chişinău, dar şi administraţiei de la Tiraspol, să respecte dreptul locuitorilor din stânga Nistrului să studieze în limba în care doresc, transmite IPN.

Protestul a avut loc în faţa sediului Misiunii OSCE la Chişinău, în timpul întrevederii reprezentanţilor politici Eugen Carpov şi Nina Ştanski. Tinerii au scandat: „Mâinile jos de pe şcoli” şi au declarat că părinţii, elevii şi profesorii acestor instituţii sunt adevăraţi eroi, care merită tot respectul.

Directorul executiv al Asociaţiei neguvernamentale Promo-LEX, Ion Manole, prezent la eveniment, a declarat că întreaga societate trebuie să se solidarizeze cu aceste şcoli deoarece există semnale că de la 1 septembrie ele nu vor mai putea activa. De asemenea, Promo-LEX cere ca Rusia să-şi onoreze obligaţiunile şi să plătească despăgubirile stabilite prin decizia CEDO pe dosarul acestor şcoli.

Ion Manole a mai sugerat să fie aplicate sancţiuni persoanelor care se fac vinovate de situaţia complicată a instituţiilor de învăţământ cu predare în grafia latină.

După şedinţa comună, vicepremierul Eugen Carpov a spus că în această problemă nu se poate merge pe sancţiuni, ci doar pe dialog. Reprezentantul politic din partea Tiraspolului, Nina Ştanski, a remarcat că, înainte de a face astfel de proteste, societatea civilă ar trebuie să se informeze. Aceasta a adăugat că populaţia din stânga Nistrului are posibilitatea să înveţe mai multe limbi, inclusiv româna. Dreptul la educaţie nu este îngrădit.


 

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite